Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Bielorusko pozastavilo účasť na Východnom partnerstve EÚ

Na archívnej snímke Alexander Lukašenko 26. mája 2021. Foto: TASR/AP

Európska únia minulý týždeň oficiálne uvalila na Bielorusko rozsiahle sankcie, ktoré postihujú celé sektory tamojšej ekonomiky.

Minsk 28. júna (TASR) - Bielorusko pozastavilo v pondelok svoju účasť na projekte EÚ Východné partnerstvo a svojho stáleho zástupcu pri Európskej únii povolalo do Minska na konzultácie. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zahraničných vecí.

Bielorusko "vzhľadom na sankcie a reštrikcie uvalené (zo strany) EÚ, nedokáže plniť svoje povinnosti vyplývajúce z tejto dohody," priblížil bieloruský rezort diplomacie.

Ministerstvo navyše podľa agentúry Reuters uviedlo, že osobám zodpovedným za uvalenie spomínaných sankcií bude zakázaný vstup do Bieloruska.

Európska únia minulý týždeň vo štvrtok oficiálne uvalila na Bielorusko rozsiahle sankcie, ktoré postihujú celé sektory tamojšej ekonomiky. Ide o reakciu na incident s odklonom lietadla a zatknutím bieloruského novinára Ramana Prataseviča.

Východné partnerstvo vzniklo v roku 2009 s cieľom posilniť a prehĺbiť politické a hospodárske vzťahy medzi EÚ, jej členskými štátmi a Arménskom, Azerbajdžanom, Bieloruskom, Gruzínskom, Moldavskom a Ukrajinou.