Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Košický kraj na dva dni prerušuje vyučovanie na stredných školách

Nemocnica Košice – Šaca informuje návštevníkov nemocnice o zákaze návštev vylepeným oznamom pri hlavnom vchode. Podobné oznamy o zákaze návštev z dôvodu zvýšeného výskytu chrípkových ochorení sú vylepené aj na ďalších miestach nemocnice. Na snímke ženy s rúškami na tvári pred hlavným vchodom do nemocnice. Foto: TASR - Milan Kapusta

Zatvorené zostali aj školské internáty.

Košice 9. marca (TASR) – Košický samosprávny kraj (KSK) prerušil v pondelok a v utorok (10. 3.) vyučovanie na všetkých župných stredných školách, zatvorené zostali aj školské internáty. TASR o tom informovala hovorkyňa KSK Anna Terezková s tým, že prijali aj ďalšie preventívne opatrenia v súvislosti s novým koronavírusom.

KSK uvádza, že situáciu monitoruje a má ju pod kontrolou. „Na prvom mieste chcem vyzvať ľudí, aby sa nebáli a zachovali pokoj. Skúsenosti zo zahraničia hovoria, že vírus nemá fatálne následky tam, kde sa kládol dôraz na prevenciu. Preto ju nechceme podceniť ani my. Nakoľko však v našom kraji boli minulý týždeň jarné prázdniny, je možné, že niektorí žiaci navštívili rizikové oblasti v zahraničí. Riaditelia preto vyhlásili v pondelok a utorok (10. 3.) riaditeľské voľno,“ uviedol s tým, že počas týchto dní chcú zozbierať informácie týkajúce sa miesta pobytu študentov počas minulého týždňa.

Opatrenie sa týka 70 škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK. Do škôl v pondelok nenastúpili ani žiaci, ktorí plnia povinnú školskú dochádzku na osemročných gymnáziách. Kraj odporúča podobný postup aj pri ostatných stredných školách, ktoré má vo svojej územnej pôsobnosti. „Okrem toho odporúčame riaditeľom škôl zvážiť organizovanie lyžiarskych zájazdov do zahraničia, aj v rámci Slovenska. Ak je to možné, mali by lyžiarske zájazdy presunúť,“ dodal Trnka.

KSK zároveň dočasne ruší kultúrne podujatia, ktoré organizujú župné kultúrne zariadenia. Na základe rozhodnutia Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR platí tiež zákaz návštev vo všetkých domovoch sociálnych služieb a zdravotníckych zariadeniach kraja. Opatrenia sa dotkli aj zamestnancov KSK. Tí, ktorí v uplynulých dňoch navštívili Taliansko alebo Čínu, podľa Terezkovej povinne čerpajú dovolenku v rozsahu dvoch týždňov. Podobný postup odporúča predseda KSK zvážiť aj pri návšteve iných krajín, v ktorých bolo potvrdené zdravotné riziko nového koronavírusu.

Od pondelka sú regulované aj návštevy na Úrade KSK. Pre verejnosť je bez obmedzení k dispozícii iba podateľňa a kancelária prvého kontaktu. Úrad zároveň ruší zahraničné pracovné cesty svojich zamestnancov.

Podľa Terezkovej opatrenia prijali aj zmluvní dopravcovia kraja, a to spoločnosti Arriva Michalovce a eurobus. „Každý autobus je denne po ukončení prevádzky dôkladne vyčistený dezinfekčnými prostriedkami, spoločnosť Arriva čistí autobusy aj ozónom,“ dodáva s tým, že sprísnený hygienický režim platí aj vo všetkých župných zariadeniach.