Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Rakúsky prezident vymenoval novú vládu

Rakúsky vicekancelár a šéf strany Zelených Werner Kogler (vľavo), staronový rakúsky kancelár Sebastian Kurz (uprostred) skladajú prísahu do rúk rakúskeho prezidenta Alexandra Van der Bellena (vpravo) vo viedenskom Hofburgu v utorok 7. januára 2020. Rakúsky prezident Alexander van der Bellen v utorok vo viedenskom Hofburgu vymenoval novú koaličnú vládu Rakúska, ktorú tvoria konzervatívna Rakúska ľudová strana (ÖVP) staronového kancelára Sebastiana Kurza a strana Zelených pod vedením Wernera Koglera. Foto: TASR/AP

K rozpadu predchádzajúcej koaličnej vlády ÖVP s krajne pravicovou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ) došlo vlani v máji po zverejnení kompromitujúceho videozáznamu.

Viedeň 7. januára (TASR) - Rakúsky prezident Alexander van der Bellen v utorok vo viedenskom Hofburgu vymenoval novú koaličnú vládu Rakúska, ktorú tvoria konzervatívna Rakúska ľudová strana (ÖVP) staronového kancelára Sebastiana Kurza a strana Zelených pod vedením Wernera Koglera. Informovala o tom agentúra APA.

Ide o prvú spoločnú vládu ľudovcov a Zelených v dejinách Rakúska. ÖVP v nej bude mať okrem kancelára Kurza desať ministrov a jedného štátneho tajomníka. Zelení budú mať zase štyroch ministrov (vrátane vicekancelára Koglera) a jednu štátnu tajomníčku.

Prezident s "okamžitou platnosťou" odvolal dočasnú úradujúcu vládu pod vedením kancelárky Brigitte Bierleinovej a poďakoval sa za jej prácu a následne do funkcie vymenoval ministrov nového vládneho kabinetu. "Zostaňte v kontakte s Rakúskom," zaznela rada van der Bellena novej vláde.

Prvé zasadnutie rady ministrov sa uskutoční v stredu a vo štvrtok alebo v piatok sa v Národnej rade očakáva vyhlásenie vlády kancelára Kurza.

Septembrové predčasné parlamentné voľby vyhrala ÖVP so ziskom 37,46 percenta hlasov. Zelení, ktorých podporilo rekordných 14 percent voličov, skončili na štvrtom mieste. Na spoločnej koaličnej vláde sa obe strany dohodli minulú stredu a vo štvrtok predstavili vládny program.

K rozpadu predchádzajúcej koaličnej vlády ÖVP s krajne pravicovou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ) došlo vlani v máji po zverejnení kompromitujúceho videozáznamu natočeného na španielskom ostrove Ibiza. Ten zachytáva bývalého predsedu FPÖ Heinza-Christiana Stracheho ako pred voľbami z roku 2017 diskutuje o možných nelegálnych daroch pre svoju stranu a údajnej príbuznej jedného ruského oligarchu výhľadovo sľubuje verejné zákazky, ak mu pomôže k úspechu.

Stručné profily koaličných strán v Rakúsku:

Rakúska ľudová strana (ÖVP)


Rakúska ľudová strana (Österreichische Volkspartei, ÖVP – od roku 2017 tiež Die neue Volkspartei) vznikla 17. apríla 1945 a má 600.000 členov (údaj z roku 2017). Popri Sociálnodemokratickej strane Rakúska (SPÖ) je jednou z dvoch tradične najväčších politických strán v Rakúsku. Je vnímaná ako stredopravá kresťansko-sociálna strana, zameraná najmä na konzervatívnych voličov, roľníkov a katolíkov. Veľkú úlohu vo fungovaní strany majú jej pridružené organizácie. Medzi najvýznamnejšie patria Zväz rakúskych robotníkov a zamestnancov (Österreichischer Arbeiter- und Angestelltenbund - ÖAAB), Zväz rakúskych podnikateľov (Österreichischer Wirtschaftsbund - ÖWB) a Zväz rakúskych poľnohospodárov (Österreichischer Bauernbund - ÖBB).

Od roku 1987 až do 28. mája 2019 mala ÖVP nepretržite svoje zastúpenie vo vláde.

Od júna 2017 strane predsedá súčasný rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ktorý vyjadril optimizmus, že jeho nová koaličná vláda so Zelenými vydrží celé päťročné funkčné obdobie, čo sa dvom posledným rakúskym vládam nepodarilo.

Rakúska strana Zelení – Zelená alternatíva (Die Grünen – Die grüne Alternative)


Rakúska strana Zelení – Zelená alternatíva je ekologická politická strana, ktorá vznikla v roku 1986 a má 7000 členov (údaj z roku 2017). Zelení, ktorí sú členmi Európskej strany zelených sa okrem ekológie zasadzujú tiež za práva menšín a eko-sociálnu daňovú reformu. Ich hodnoty znejú: ekológia, solidarita, nenásilie, feminizmu a sebaurčenie. Prieskumy ukazujú, že strana oslovuje najmä mladých ľudí, ženy a voličov väčších miest.

Líder Zelených Werner Kogler, ktorý stojí na čele strany od októbra 2017 zdôraznil, že vo vládnej koalícii s konzervatívcami budú mať možnosť dosiahnuť pokrok v mnohých otázkach, akými sú napríklad boj proti klimatickým zmenám. Jeho strana chce, aby sa Rakúsko stalo uhlíkovo neutrálnou krajinou do roku 2040. Európska únia plánuje dosiahnuť rovnaký cieľ do roku 2050.

Prehľad vlád v Rakúsku od roku 2000


4. februára 2000 - 28. februára 2003 - Vláda kancelára Wolfganga Schüssela (Rakúska ľudová strana, ÖVP)
Vicekancelárka Susanne Riessová-Passerová (Slobodná strana Rakúska, FPÖ). Šesť ministrov bolo z ÖVP, päť z FPÖ a jeden minister bez straníckej príslušnosti.

28. februára 2003 - 11. januára 2007 – Druhá vláda kancelára Wolfganga Schüssela (ÖVP)
Vicekancelár do 20. októbra 2003 Herbert Haupt (FPÖ), od 21. októbra 2003 vicekancelár Hubert Gorbach - od 17. apríla 2005 člen Aliancie za budúcnosť Rakúska (BZÖ), predtým FPÖ. Osem ministrov za ÖVP, traja ministri za BZÖ a jeden minister bez straníckej príslušnosti.

11. januára 2007 - 2. decembra 2008 – Vláda kancelára Alfreda Gusenbauera (Sociálnodemokratická strana Rakúska, SPÖ).
Vicekancelár Wilhelm Molterer (ÖVP), po sedem ministrov z SPÖ a z ÖVP.

2. decembra 2008 - 16. decembra 2013 – Vláda kancelára Wernera Faymanna (SPÖ).
Vicekancelár do 20. apríla 2011 Josef Pröll (ÖVP), od 21. apríla 2011 vicekancelár Michael Spindelegger. Do 20. apríla 2011 sedem ministrov (SPÖ), šesť ministrov (ÖVP) a jeden minister bez straníckej príslušnosti. Od 21. apríla 2011 po sedem ministrov z SPÖ a z ÖVP.

16. decembra 2013 - 17. mája 2016 – Druhá vláda Wernera Faymanna (SPÖ).
Vicekancelár do 31. augusta 2014 Michael Spindelegger, od 1. septembra 2014 Reinhold Mitterlehner. Sedem ministrov nominovala SPÖ aj ÖVP.

17. mája 2016 - 18. decembra 2017 – Vláda kancelára Christiana Kerna (SPÖ).
Vicekancelár Wolfgang Brandstetter (bez straníckej príslušnosti). Po sedem ministrov nominovala SPÖ aj ÖVP.

18. decembra 2017 - 28. mája 2019 – Vláda kancelára Sebastiana Kurza (ÖVP).
Vicekancelár do 22. mája 2019 Heinz-Christian Strache (FPÖ), od 22. mája 2019 vicekancelár Hartwig Löger. Do 22. mája 2019 sedem ministrov za ÖVP a päť ministrov za FPÖ.

3. júna 2019 - 7. januára 2020 - Dočasná vláda spolkovej kancelárky Brigitte Bierleinovej (nezávislá).
Vicekancelár Clemens Jabloner. Všetci členovia kabinetu Brigitte Bierleinovej boli nezávislí.