Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

T. Mayová zvolá zasadnutie kabinetu ohľadom operácie proti Sýrii

Britská premiérka Theresa Mayová. Foto: TASR/AP

Britská premiérka je pripravená podniknúť krok proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi aj bez súhlasu britského parlamentu.

Londýn 12. apríla (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová zvolala na štvrtok poobede mimoriadne zasadnutie vládneho kabinetu ohľadom reakcie na údajný chemický útok v Sýrii. Ministri budú zvažovať možnosti podpory pre vojenskú operáciu, ktorou pohrozili Spojené štáty a ich spojenci.

Mayová je pripravená podniknúť krok proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi aj bez súhlasu britského parlamentu. Ak by kabinet schválil britskú účasť na tejto vojenskej operácii, sily Spojeného kráľovstva by sa mohli pridať k americkej armáde v rámci spoločnej operácie proti vybraným sýrskym cieľom.

Ďalšími spojencami tejto vojenskej koalície by mohli byť Saudská Arábia, Francúzsko či Izrael; tie však takýto postup ešte iba zvažujú. Všeobecne sa predpokladá, že britský kabinet Mayovú podporí, analyzuje stanica BBC. Zásah by bol pravdepodobne zameraný na infraštruktúru sýrskeho chemického arzenálu.

Hoci Mayovej zo zákona nevyplýva povinnosť žiadať parlament o súhlas na vojenskú ofenzívu, o nedávnych intervenciách v Líbyi a Iraku sa hlasovalo v legislatívnom zbore. Mayovej predchodca David Cameron v roku 2013 nedostal súhlas na útok v Sýrii ohľadom údajného použitia chemických zbraní.

Denník The Daily Telegraph v stredu informoval, že Mayová už nariadila britským ponorkám zaujať pozície, z ktorých by bolo možné zasiahnuť Sýriu raketovými strelami. Útok by sa podľa periodika mohol začať už vo štvrtok v noci.

Je pripravená schváliť zásah proti Sýrii


Britská premiérka Theresa Mayová je pripravená odobriť účasť svojej krajiny na vojenskej operácii proti Sýrii v súvislosti s údajným chemickým útokom sýrskych vládnych síl na civilistov v meste Dúmá. Premiérka tak hodlá učiniť aj bez súhlasu parlamentu, informovala v stredu stanica BBC.

Mayová predtým vyhlásila, že za útok je podľa všetkých dostupných indícií zodpovedná sýrska vláda, pričom takéto udalosti by nemali zostať bez odozvy. Líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn sa domnieva, že parlament by sa mal vyjadriť ku každému jednému vojenskému zákroku, ktorý chce Mayová podniknúť.

Podľa zdrojov blízkych britskej vláde považuje Mayová riešenie tejto záležitosti za naliehavé a chce tak predísť opakovaniu chemického útoku, ktorý označila za "ohavný". Corbyn však varuje, že útok na Sýriu by prispel k eskalácii situácie. Mayová ešte stále oficiálne neoznačila Damask za páchateľa incidentu.

Dosiaľ totiž premiérka hovorila o potrebe konať, "ak" sa zistí, že za útok nesie zodpovednosť vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Všeobecne sa predpokladá, že Mayovej úrad, ako aj britská vládna administratíva chcú podporiť túto alternatívu, pričom tento krok sa podľa BBC očakáva už v nasledujúcich dňoch.