Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia

Británia prisľúbila Ukrajine 286 miliónov, uviedol Sunak na summite G7

Japonský premiér Fumio Kišida, britský premiér Rishi Sunak a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (zľava) sa zúčastňujú na zasadnutí okrúhleho stola s názvom "Afrika, zmena klímy a rozvoj" v prvý deň samitu svetových lídrov G7 v Borgo Egnazia v južnom Taliansku vo štvrtok 13. júna 2024. Foto: TASR/AP

Britský premiér v súčasnosti bojuje o udržanie svojej pozície predsedu vlády v nadchádzajúcich voľbách, ktoré sa uskutočnia 4. júla, pripomína AP.

Fasano 13. júna (TASR) - Britský premiér Rishi Sunak počas summitu lídrov G7 v Taliansku oznámil, že Spojené kráľovstvo poskytne Ukrajine finančnú podporu vo výške až 286 miliónov eur. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Vojna na Ukrajine je podľa britského premiéra v kritickom bode a spojenci Kyjeva "musia urobiť všetko potrebné, aby tento ilegálny konflikt ukončili". Financie sú určené na pokrytie bezprostredných humanitárnych, energetických a stabilizačných potrieb.

"Vo svojom úsilí podporovať Ukrajinu a ukončiť nezákonnú vojnu (ruského prezidenta Vladimira) Putina musíme byť v tejto dôležitej chvíli rozhodní a tvoriví," uviedol v spojitosti s touto podporou Sunak, ktorého vyjadrenie sprostredkovala ešte v stredu britská vláda.

Británia sa od začiatku invázie zaviazala poskytnúť Ukrajine celkovo 12,5 miliárd libier, z čoho 7,6 miliárd predstavuje vojenská pomoc, píše AP. Sunak zároveň podporil plán G7 na použitie zmrazených ruských aktív v rámci obnovenia Ukrajiny.

Britský premiér v súčasnosti bojuje o udržanie svojej pozície predsedu vlády v nadchádzajúcich voľbách, ktoré sa uskutočnia 4. júla, pripomína AP. Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že jeho Konzervatívna strana zaostáva za opozičnými labouristami. Líder labouristov Keir Starmer však uviedol, že v prípade, ak sa stane premiérom, bude v intenzívnej podpore Ukrajiny pokračovať.