Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Británia uvalí sankcie na päť ruských bánk a troch podnikateľov

Britský premiér Boris Johnson, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Medzi sankcionovanými finančnými inštitúciami sú Benk Rossija, IS Bank, General Bank, Promsvjazbank a Black Sea Bank.

Londýn 22. februára (TASR) - Britský premiér Boris Johnson v utorok uviedol, že Británia uvalí sankcie na päť ruských bánk a troch miliardárov blízkych Kremľu: Gennadija Timčenka a Borisa a Igora Rotenbergovcov. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Británia využije nové právomoci schválené parlamentom na zavedenie vopred pripravených sankcií voči "ruským jednotlivcom a subjektom, ktoré majú strategický význam pre Kremeľ", povedal Johnson v Dolnej snemovni parlamentu.

Medzi sankcionovanými finančnými inštitúciami sú Benk Rossija, IS Bank, General Bank, Promsvjazbank a Black Sea Bank.

Zmieneným podnikateľom bude zmrazený všetok majetok, ktorý majú v Spojenom kráľovstve, a budú mať zakázané tam cestovať, uviedol Johnson s tým, že ďalšie sankcie budú nasledovať.

Johnson pred poslancami parlamentu vystúpil niekoľko hodín po tom, čo Rusko uznalo dva separatistické regióny na východe Ukrajiny za nezávislé štáty a nariadilo tam vyslanie svojich vojakov.

Johnson tento krok Ruska označil za "obnovenú inváziu" a "zámienku na rozsiahlu ofenzívu". Vyjadril sa tak po zasadnutí krízového bezpečnostného tímu Cobra, ktoré bolo venované najnovšiemu vývoju na Ukrajine.