Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Britský princ William oznámil laureátov ocenenia Earthshot Prize

Britský princ William, archívna snímka Foto: TASR/AP

Kráľovský pár v stredu pricestoval na trojdňovú návštevu Bostonu, ktoré bola zameraná najmä na problematiku týkajúcu sa životného prostredia.

Boston 3. decembra (TASR) - Britský následník trónu princ William sa v noci na sobotu spolu s manželkou Catherine zúčastnil na druhom ročníku slávnostného odovzdávania cien Earthshot Prize, ktoré sa udeľujú za inovatívne riešenia problémov súvisiacich s klimatickou zmenou. Touto udalosťou zakončili svoju trojdňovú oficiálnu návštevu Bostonu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Každý z piatich tohtoročných laureátov Earthshot Prize dostal od princa z Walesu finančnú odmenu v hodnote jedného milióna libier (približne 1,2 milióna eur). Ocenenia získali projekty z Indie, Kene, Austrálie, Británie a Ománu.

Medzi porotcami boli aj britský prírodovedec David Attenborough a herečka Cate Blanchettová. Ocenenia odovzdávali herec Rami Malek a bývalý futbalista David Beckham.

"Verím, že riešenia, ktoré sme videli dnes večer, dokazujú, že si dáme rady i s tými najväčšími výzvami, ktorým naša planéta čelí. A tým, že ich budeme podporovať, môžeme zmeniť našu budúcnosť," vyhlásil princ William.

Kráľovský pár v stredu pricestoval na trojdňovú návštevu Bostonu, ktoré bola zameraná najmä na problematiku týkajúcu sa životného prostredia. S miestnymi predstaviteľmi hovorili o stúpajúcej hladine morí a navštívili laboratórium špecializujúce sa na tzv. zelené technológie.

Princ William sa v piatok nakrátko stretol i s americkým prezidentom Joeom Bidenom, ktorý zhodou okolností prišiel do Bostonu na zhromaždenie Demokratickej strany práve v čase návštevy kráľovského páru.