Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Burkina Faso: Pri útokoch predpokladaných džihádistov zahynulo 30 ľudí

Na archívnej snímke vojak kráča po ulici v blízkosti sídla hlavného štábu ozbrojených síl Burkiny Faso. Foto: TASR/AP

Burkina Faso bojuje od roku 2015 s násilím džihádistov, keď do jej severných oblastí začali z Mali a Nigeru prenikať bojovníci napojení na teroristické organizácie al-Káida a Islamský štát.

Ouagadougou 5. augusta (TASR) - Tridsať ľudí zahynulo pri stredajších útokoch predpokladaných džihádistov na dediny v severnej časti afrického štátu Burkina Faso, informovalo vo štvrtok tamojšie ministerstvo obrany. Zdroje agentúry AFP uvádzali predtým desať obetí.

Podľa AFP ministerstvo uviedlo, že dediny blízko hraníc s Nigerom "boli terčom útokov ozbrojených teroristických skupín", čo viedlo k smrti 11 civilistov. Do oblasti vzápätí vyslali vojakov a členov civilnej domobrany, 19 z nich však prišlo v bojoch o život.

Útoky sa odohrali v administratívnom regióne Sahel, uviedol ešte skôr predstaviteľ Dobrovoľníkov na obranu vlasti (VDP), čo je tamojšia domobrana. Tvoria ju civilní dobrovoľníci, ktorí pomáhajú armáde v boji proti rôznym džihádistickým skupinám pôsobiacim v krajine.

Burkina Faso bojuje od roku 2015 s násilím džihádistov, keď do jej severných oblastí začali z Mali a Nigeru prenikať bojovníci napojení na teroristické organizácie al-Káida a Islamský štát. Pri útokoch džihádistov zahynulo odvtedy vyše 1200 ľudí a viac ako milión utieklo zo svojich domovov.