Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Čaputová na začiatku samitu Rady Európy na Islande: Sme v dobrom klube

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová prichádza na summit Rady Európy na Islande v Reykjavíku v utorok 16. mája 2023. Foto: TASR - Daniel Sanitrik

Podľa vlastných slov chce Čaputová zahraničných partnerov ubezpečiť, že v SR je všetko v poriadku, "pretože mať vládu expertov je normálny ústavný inštitút" a skúsenosti s tým má mnoho krajín.

Bratislava/Reykjavík 16. mája (TASR) - V islandskej metropole Reykjavík sa v utorok podvečer oficiálne začal samit Rady Európy (RE). Slovenskú republiku na ňom zastupuje prezidentka Zuzana Čaputová, informuje osobitný spravodajca TASR.

Čaputová prišla do konferenčného centra Harpa, ktoré je dejiskom samitu, krátko po 17.00 h miestneho času. Privítala ju islandská premiérka Katrín Jakobsdóttir a generálna tajomníčka RE Marija Pejčinovičová Buričová.

"Som rada, že sme súčasťou dobrého klubu krajín, ktoré si vážia demokraciu a demokratické hodnoty a ktoré považujú za dobré stretnúť sa a diskutovať o tom, ako ich upevniť – a, samozrejme, aj o tom, akým spôsobom ešte lepšie a viac pomôcť Ukrajine," povedala prezidentka.

Podľa vlastných slov chce zahraničných partnerov ubezpečiť, že na Slovensku je všetko v poriadku, "pretože mať vládu expertov je normálny ústavný inštitút" a skúsenosti s tým má mnoho krajín.

Čaputová zároveň ozrejmila, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na samit osobne nepríde, ale bude pripojený online. Pripomenula, že počas nedávnej návštevy Ukrajiny s ním niekoľko hodín rokovala. Podľa nej je dôležité, že jeho myšlienky v Reykjavíku zaznejú.

Od vzniku Rady Európy v roku 1949 ide iba o štvrtý samit tejto organizácie, naposledy ho v roku 2005 hostilo Poľsko.

Lídri členských krajín RE majú v stredu podpísať deklaráciu o registri škôd spôsobených Ukrajine, ktorý bude táto medzinárodná organizácia spravovať. Ide o formu pomoci, keďže to, "čo sa na Ukrajine deje, má obrovské dopady na ekonomiku, hospodárstvo aj ekológiu krajiny," priblížila ešte pred samitom Čaputová.





(osobitný spravodajca TASR Daniel Sanitrik)