Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Časť košického pamätníka sovietskych vojakov je pomaľovaná

Na snímke pamätník vojakov Sovietskej armády na námestí Osloboditeľov v Košiciach 28. februára 2022 pomaľovaný farbami ukrajinskej zástavy. Foto: TASR - František Iván

Súčasťou sovietskej Červenej armády, ktorá na konci druhej svetovej vojny oslobodzovala aj Slovensko, boli mnohí národnosťou ukrajinskí vojaci.

Košice 28. februára (TASR) – Časti pamätníka padlých sovietskych vojakov na Námestí osloboditeľov v Košiciach niekto pomaľoval modrou a žltou farbou, teda farbami ukrajinskej zástavy. Podľa polície poškodených bolo v sobotu (26. 2.) šesť betónových podstavcov, ktoré tvoria súčasť tejto národnej pamiatky.

"Pre vlastníka pomníka - Mesto Košice vznikla doposiaľ nezistená škoda. Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach začal v tejto súvislosti trestné stíhanie pre trestný čin poškodzovania cudzej veci," uviedla v pondelok pre TASR košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Príslušníci mestskej polície podľa nej bezprostredne po čine obmedzili na osobnej slobode podozrivú osobu, ktorú po vykonaní potrebných procesných úkonov príslušníci Policajného zboru umiestnili do cely policajného zaistenia. "Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie bližšie informácie nie je možné poskytnúť," konštatovala Ivanová.

O pamätník sa stará Správa mestskej zelene (SMsZ), znečistené boli podľa nej kamenné aj kovové povrchy. "Presnú výšku škody sme ešte nevyčíslili, všetko bude závisieť od náročnosti odstránenia farieb z pamätníka a zvolenej technológie čistenia," uviedol pre TASR hovorca mestskej organizácie Peter Sasák.

Súčasťou sovietskej Červenej armády, ktorá na konci druhej svetovej vojny oslobodzovala aj Slovensko, boli mnohí národnosťou ukrajinskí vojaci.