Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Celoplošnému lockdownu sa dá vyhnúť, tvrdí WHO

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Z celkového počtu prípadov ochorenia COVID-19 vo svete bolo 46 percent v uplynulých týždňoch nahlásených v Európe.

Ženeva 26. októbra (TASR) – Svetová zdravotnícka organizácia tvrdí, že celoplošnému lockdownu na zníženie nárastu prípadov nákazy novým koronavírusom môžeme predísť, ak sme schopní urobiť ústupky a ak sa do boja proti koronavírusu zapoja všetci. Informáciu priniesla agentúra AP.

Technická riaditeľka WHO pre oblasť ochorenia COVID-19 Maria Van Kerhoveová uviedla, že dúfa, že krajiny použijú na zastavenie prenosu ochorenia aj iné prostriedky vrátane posilnenia sledovacích, testovacích a trasovacích systémov.

Podľa Van Kerhoveovej by mali ľudia prevziať osobnú zodpovednosť za každodenné rozhodnutia, ako napríklad návštevu miest s vysokým výskytom ľudí, vyhýbanie sa spoločenským akciám v uzavretých priestoroch a odklad spoločenských udalostí.

Riaditeľ programu núdzových operácií WHO Michael Ryan dodal, že z celkového počtu prípadov ochorenia COVID-19 vo svete bolo 46 percent v uplynulých týždňoch nahlásených v Európe.

„Je nepochybné, že Európa je momentálnym epicentrom nákazy," vyhlásil. Zároveň dodal, že bežne otvorené hranice Európskej únie môžu v záujme zmiernenia tejto fázy pandémie zavrieť.

Celosvetovo doposiaľ zaznamenali 43 635 927 osôb s ochorením COVID-19, v súvislosti s ktorým zomrelo 1 162 628 ľudí.