Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Celoštátne hlasovanie o zmenách v ruskej ústave bude do 1. mája

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Po tom, ako Putin prezentoval svoje návrhy na zmeny v ústave, ruský premiér Dmitrij Medvedev podal demisiu.

Moskva 16. januára (TASR) - "Celoštátne dobrovoľné hlasovanie" o zmenách a dodatkoch v ústave Ruskej federácie by sa malo konať do 1. mája tohto roku. Podľa agentúry TASS to oznámili zdroje v Rade federácie, hornej komore ruského parlamentu.

Webová stránka denníka Vedomosti s odvolaním sa na hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova vo štvrtok napísala, že "nepôjde o referendum, ale o ďalšie hlasovanie, ktorého postup a podmienky by sa mali určiť prezidentským výnosom".

Putinov veľký kritik, opozičný politik Alexej Navaľnyj, vo svojom blogu v reakcii na prezidentov prejav upozornil na to, že v ňom ani raz nezaznelo slovo "referendum", len "celoštátne hlasovanie". Navaľnyj vysvetlil, že podľa jeho názoru by sa na referende nezúčastnil dostatočný počet voličov, takže by nebolo platné.

Zdroj v Rade federácie podľa TASS-u dodal, že návrhy ústavných zmien a dodatkov budú do Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, predložené vo februári až v marci.

Podľa zdroja sa už začala príprava hlasovacieho konania, uviedol TASS.

S návrhom, aby v ruskej ústave došlo k zmenám, prišiel v stredu ruský prezident Vladimir Putin v prejave k poslancom Federálneho zhromaždenia.

Putin síce navrhol posilnenie právomocí parlamentu, ale vo svojom prejave súčasne vyjadril presvedčenie, že Rusko by malo zostať silnou prezidentskou republikou.

Ruské médiá vo svojich komentároch spomedzi Putinových návrhov zdôrazňujú zvýšenie štatútu Štátnej dumy: bude to totiž práve ona, kto potvrdí vo funkciách premiéra a členov vlády. Okrem toho Putin navrhol, aby ústava Ruskej federácie bola nad medzinárodnými zmluvami.

Po tom, ako Putin prezentoval svoje návrhy na zmeny v ústave, ruský premiér Dmitrij Medvedev podal demisiu. Vo funkcii premiéra by ho mal vystriedať Putinom nominovaný Michail Mišustin.

Navaľného nadácia Fond boja s korupciou vo štvrtok žiadala, aby Mišustin vysvetlil, ako jeho manželka zarobila 800 miliónov rubľov (11,7 milióna eur), a aby špecifikovala, v akej sfére podniká.