Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Ceny ropy pokračujú v strmom poklese

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cena januárového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent sa znížila o 8,31 USD alebo 10,11 % na 73,91 USD za barel.

Londýn 26. novembra (TASR) - Ceny ropy pokračujú v piatok neskoro popoludní v strmom poklese. Prepadli sa už o vyše 10 %, pričom americká WTI klesla pod hranicu 70 USD za barel. Dôvodom sú obavy o dopyt po objavení sa nového variantu koronavírusu, ktorý môže viesť k obnoveniu blokád.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v januári sa v piatok o 17.O7 h SEČ predával po 69,34 USD (61,41 eura). To bolo o 9,05 USD alebo 11,54 % menej ako v prechádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena januárového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent sa znížila o 8,31 USD alebo 10,11 % na 73,91 USD za barel.

Nový variant predstavuje najväčšiu hrozbu pre zotavovanie spotreby ropy za niekoľko mesiacov. Pád cien je zase dramatickým zvratom pred kľúčovým stretnutím aliancie OPEC+ na budúci týždeň. Po tom, čo najväčší svetoví spotrebitelia začiatkom tohto týždňa oznámili uvoľnenie časti zo svojich strategických zásob komodity, aby zmiernili rast jej cien, je tak potenciálna závažnosť nového variantu koronavírusu ďalším faktorom, s ktorým sa bude musieť skupina najväčších svetových producentov ropy vyrovnať pri rozhodovaní o tom, či zvýšiť ťažbu.

Aliancia OPEC+ by podľa banky UBS mohla pozastaviť svoje súčasné plánované zvýšenie produkcie o 400.000 barelov denne v decembri, alebo dokonca znížiť ťažbu. Skupina bude musieť zvážiť interné projekcie vypracované pred zverejnením správy o novom variante, ktoré ukázali očakávaný prebytok začiatkom budúceho roka.