Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Ceny ropy v závere týždňa klesli, za celý týždeň však zaznamenali rast

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nervozitu na trhoch zvýšil aj opätovný rast napätia medzi Pekingom a Washingtonom.

New York 23. mája (TASR) - Ceny ropy v závere tohto týždňa klesli, pričom cena Brentu skĺzla o takmer 3 %. Trhy znepokojili neistota spojená s ďalším vývojom čínskej ekonomiky, ako aj opätovný rast napätia medzi Pekingom a Washingtonom. Obidva faktory môžu negatívne zasiahnuť do dopytu po rope. Vďaka vývoju v predchádzajúcich dňoch však za celý týždeň zaznamenali ceny komodity výrazný rast.

Po raste na začiatku týždňa zamierili ceny ropy v piatok (22. 5.) nadol. Trhy znervózneli po informáciách, že čínska vláda prvýkrát za tri desaťročia nestanoví cieľ hospodárskeho rastu. Peking zároveň prisľúbil zvýšenie vládnych výdavkov s tým, že pandémia nového koronavírusu naďalej nepriaznivo zasahuje do vývoja ekonomiky.

Nervozitu na trhoch zvýšil aj opätovný rast napätia medzi Pekingom a Washingtonom. USA najnovšie skritizovali plány Číny prevziať kontrolu nad legislatívou v oblasti bezpečnosti na území Hongkongu.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s júlovým kontraktom klesla na záver piatkového obchodovania o 93 centov (2,6 %) a obchodovanie uzatvorila na úrovni 35,13 USD (32,22 eura) za barel (159 litrov). Cena americkej ľahkej ropy WTI uzatvorila obchodovanie na úrovni 33,25 USD/barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 67 centov alebo 1,98 %.

Vďaka vývoju cien počas týždňa však za celý týždeň zaznamenali ceny ropy výrazný rast. Cena Brentu sa za ostatný týždeň zvýšila o 8 % a cena WTI až o 13 %.

(1 EUR = 1,0904 USD)