Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Česká vláda zvažuje otestovať takmer všetkých obyvateľov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Toto testovanie by mohlo odhaliť 90 - 93 percent všetkých nakazených.

Praha 8. októbra (TASR) - Česká vláda rokuje s praktickými lekármi o projekte otestovania takmer všetkých obyvateľov. Toto testovanie by mohlo odhaliť 90 - 93 percent všetkých nakazených. V Česku tiež od 12. októbra budú zavreté divadlá, kiná i zoologické záhrady a žiaci druhého stupňa základných škôl prejdú na striedavé vyučovanie, informoval vo štvrtok podľa spravodajského portálu iDNES.cz minister zdravotníctva Roman Prymula.

Už od piatka (9.10.) budú zatvorené fitnes centrá, bazény i kúpaliská.

Od pondelka sa na dva týždne pozastaví konanie kultúrnych podujatí. Týka sa to napríklad divadiel, kín, ale aj zoologických záhrad. Reštaurácie budú musieť od pondelka zatvárať o 20.00 h, pričom pri stoloch budú môcť sedieť nanajvýš štyria ľudia.

Polovica žiakov druhého stupňa základných škôl bude mať od pondelka vyučovanie v on-line režime a druhá polovica bude mať prezenčné vyučovanie. Po týždni sa vymenia. Potrvá to 14 dní.

Stredné školy v celej ČR prejdú od pondelka na dva týždne na on-line výučbu. V Českej republike sa od pondelka nebudú dva týždne konať nijaké profesionálne ani amatérske športové podujatia. Výnimku môžu dostať medzištátne zápasy. Otváracie hodiny úradov sa najbližšie dva týždne obmedzia na dva dni v týždni, vždy na päť hodín.

Ľudia nakazení koronavírusom sa budú môcť na desať dní izolovať v zariadeniach hotelového typu Cieľom tohto opatrenia je obmedziť riziko nákazy v rodinách. Táto izolácia bude dobrovoľná.

Prymula pripustil, že ak sprísnené opatrenia nezaberú, je možné, že bude zavedený úplný lockdown. "Myslím si však, že by tie opatrenia mala byť dostačujúce," cituje ho Deník N.

Od začiatku pandémie sa v ČR novým druhom koronavírusu nakazilo 95.360 ľudí, z ktorých 829 nákaze podľahlo. Z ochorenia COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, sa dosiaľ vyliečilo 50.767 osôb.