Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia

Český pivovar Budvar zaznamenal nárast čistého zisku počas pandémie

Na archívnej snímke je výrobná linka v pivovare Budějovický Budvar v Českých Budějoviciach. Foto: TASR/AP

Pivovar v uplynulých rokoch investoval do rozšírenia produkcie, aby bol schopný ročne vyrobiť viac ako 2 miliardy hektolitrov piva.

České Budejovice 12. júla (TASR) - Český pivovar Budvar, ktorý už roky vedie spor so spoločnosťou Anheuser-Busch o značku „Budweiser“, zaznamenal v minulom roku nárast čistého zisku o takmer 10 %, vďaka rekordnému výkonu počas pandémie, keď ľudia vypili menej piva v reštauráciách a viac doma.

Budějovický Budvar, 125-ročný štátny pivovar, v pondelok uviedol, že v roku 2020 dosiahol čistý zisk 305 miliónov korún (11,82 milióna eur). Jeho produkcia vzrástla v minulom roku o 3,1 % na rekordných 1,73 milióna hektolitrov a tržby sa zvýšili o 0,4% na 2,81 miliardy Kč.

Dopyt po jeho pive v cisternách a sudoch pritom vlani klesol, pretože bary a reštaurácie boli dlho zatvorené, ale Budvar dokázal uspokojiť rastúci dopyt po fľaškovom pive.

Pivovar v uplynulých rokoch investoval do rozšírenia produkcie, aby bol schopný ročne vyrobiť viac ako 2 miliardy hektolitrov piva. Táto investícia mu umožnila reagovať na zmeny na trhoch uprostred pandémie nového koronavírusu.

Budvar predáva svoje pivo v približne 80 krajinách. Odbyt v Nemecku, ktoré je jedným z jeho kľúčových trhov, vlani vzrástol obzvlášť výrazne.

(1 EUR = 25,791 CZK)