Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Ch. Léonzi: Československo bolo demokratickejšie ako Francúzsko

Francúzsky veľvyslanec na Slovensku Christophe Léonzi. Foto: TASR - Dano Veselský

Výstava je sprístupnená v rodisku jedného z dvoch slovenských signatárov Trianonskej mierovej zmluvy diplomata - Štefana Osuského.

Brezová pod Bradlom 4. júna (TASR) – Veľvyslanec Francúzska v Slovenskej republike Christophe Léonzi pri príležitosti otvorenia výstavy Trianonská mierová zmluva 1920, Versaillský systém a Slovensko v Brezovej pod Bradlom uviedol, že v čase podpisu mierovej zmluvy malo Československo demokratickejšie zriadenie ako samotné Francúzsko v tej dobe.

"Modernosť československej ústavy spočívala aj v tom, že v Brne bol zriadený ústavný súd, ktorý Francúzsko v tom čase nemalo. Vtedajšia ústava vytvorila dôležitý právny stav aj pre súčasnosť a súčasnú ústavu Slovenskej republiky. Ak by sa podpis zmluvy neudial, možno by sme v súčasnosti v takomto štáte nežili," doplnil veľvyslanec.

Výstava je sprístupnená v rodisku jedného z dvoch slovenských signatárov Trianonskej mierovej zmluvy diplomata - Štefana Osuského. "Cieľom výstavy je stručne a jednoducho predstaviť mladým ľuďom proces, ako prišlo k tomu, že Slovensko sa ocitlo v Československu a malo svoje hranice a má konkrétne teritórium, na ktorom sa rozkladá," doplnil autor výstavy Matej Hanula.