Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Chodorkovskij zakladá skupinu na podporu občianskej spoločnosti

Michail Chodorkovskij, archívna snímka. Foto: FOTO TASR/AP

Cieľom skupiny bude pomáhať iniciatívam, ktoré bojujú za zmenu vlády, spravodlivé voľby, prepustenie politických väzňov a slobodu prejavu.

Moskva 15. augusta (TASR) - Bývalý ruský ropný magnát a zakladateľ hnutia Otvorené Rusko Michail Chodorkovskij ohlásil na sociálnych sieťach vytvorenie pracovnej skupiny na podporu občianskej spoločnosti vo svojej vlasti. Cieľom skupiny bude pomáhať iniciatívam, ktoré bojujú za zmenu vlády, spravodlivé voľby, prepustenie politických väzňov a slobodu prejavu.

Ako vo štvrtok informoval spravodajský server Novaja gazeta, pracovná skupina má okrem toho pomáhať aj s organizáciou zhromaždení, pochodov, demonštrácií a štrajkov a bude sa tiež snažiť dosiahnuť, aby zahraniční politici a podnikatelia odsúdili porušovanie ľudských práv v Rusku.

Chodorkovskij sa tiež zaviazal, že bude viesť zoznamy úradníkov zapojených do "organizovania politických represií". Chce tiež poskytovať právnu podporu Rusom, ktorí museli opustiť krajinu pod hrozbou trestného stíhania za svoj politický aktivizmus.

Chodorkovského, svojho času najbohatšieho ruského oligarchu, zatkli v roku 2003 a následne si odsedel desať rokov vo väzení po tom, ako ho uznali za vinného z daňových únikov a iných finančných zločinov.

Súdne procesy, ktoré s ním viedli, boli všeobecne považované za politicky motivované.

Tento kritik Kremľa momentálne žije v Európe: z Ruska odišiel po tom, ako mu Putin v roku 2013 udelil milosť a prepustili ho z väzenia.