Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Chorvátsko čaká na správu ECB,ktorá mu otvorí cestu do čakárne na euro

Premiér Chorvátska Andrej Plenkovič Foto: TASR/AP

Komplexné hodnotenie piatich najväčších bánk v krajine sa očakáva v piatok po skončení obchodovania na trhoch.

Záhreb 5. júna (TASR) - Chorvátsko očakáva pozitívne hodnotenie stavu svojho finančného odvetvia Európskou centrálnou bankou (ECB). Je to súčasť jeho snahy o vstup do európskej bankovej únie a tzv. čakárne na vstup do eurozóny. Uviedli to v piatok dva zdroje, ktoré nechceli byť menované.

Komplexné hodnotenie piatich najväčších bánk v krajine sa očakáva v piatok po skončení obchodovania na trhoch, uviedli zdroje oboznámené so situáciou. Podľa nich by ECB mala v správe o preskúmaní kvality aktív uviesť, že banky spĺňajú podmienky a prešli záťažovými testami.

Premiér Andrej Plenkovič minulý mesiac povedal, že Chorvátsko splnilo všetky kritériá potrebné na vstup do mechanizmu výmenných kurzov ERM-2 (známeho ako čakáreň na euro) a bankovej únie. Podľa neho Chorvátsko strávi v čakárni na euro približne 2,5 roka.

Po hodnotiacej správe budú nasledovať ďalšie kroky ECB, členov eurozóny a štatistického úradu Eurostat, ktorí rozhodnú, či Chorvátsko spĺňa požadované kritériá predtým, ako ho formálne vyzvú, aby vstúpilo do ERM-2. Guvernér centrálnej banky Boris Vujčič uviedol, že by k tomu malo dôjsť v druhej polovici roka bez ohľadu na pandémiu nového koronavírusu.