Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia

Čína hrozí EÚ žalobou pred WTO v súvislosti s clami na elektromobily

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Európska komisia (EK) v stredu (12. 6.) pohrozila dočasnými sankčnými clami na elektromobily z Číny.

Peking 13. júna (TASR) - Peking hrozí Európskej únii (EÚ) žalobou pred Svetovou obchodnou organizáciou (WTO) v súvislosti so sankčnými clami na elektromobily z Číny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Čína si vyhradzuje právo podať sťažnosť pred Svetovou obchodnou organizáciou a prijme všetky potrebné opatrenia, aby chránila legitímne práva a záujmy čínskych firiem," uviedol vo štvrtok hovorca čínskeho ministerstva obchodu Che Ja-tung.

Sankčné clá by podľa hovorcu ministerstva nielen "narušili vzájomne výhodnú spoluprácu" v oblasti elektromobility, ale narušili by aj globálny automobilový priemysel a dodávateľský reťazec. Dodal, že pripravované clá EÚ zrejme porušujú pravidlá WTO a sú "aktom obchodného protekcionizmu".

Európska komisia (EK) v stredu (12. 6.) pohrozila dočasnými sankčnými clami na elektromobily z Číny. To, či sa budú clá do výšky až 38,1 % skutočne uplatňovať, závisí od toho, či sa EÚ a Čína dohodnú na nejakom inom kompromisnom riešení. EÚ vyzvala Čínu, aby signalizovala svoju ochotu zapojiť sa do rokovaní.