Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

CVTI SR: Knižnice sa inšpirujú najmodernejšími SmartLabmi v USA

Na archívnej snímke vchod do budovy, v ktorej sídli Centrum vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) na Lamačskej ceste v Bratislave. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Cieľom spolupráce je neustále rozširovanie a zlepšovanie služieb vedeckej knižnice CVTI SR a siete partnerských knižníc konzorcia Knižnice pre Slovensko, uviedol Kyselovič.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Odborníci z knižníc dostanú príležitosť a svoje znalosti predstavia kolegom na americkej univerzite. Za ďalšími nápadmi prídu aj americkí kolegovia na Slovensko. Centrum vedecko-technických informácií (CVTI) SR čaká spolupráca s Kalifornskou univerzitou v San Diegu. Podpísané spoločné memorandum podporí napríklad nové služby v knižniciach. TASR o tom informovala Eva Vašková z CVTI SR.

"Podpisom memoranda sme si stanovili základné oblasti spolupráce. Patria k nim oblasť otvorenej vedy, rozvoj knižnično-informačných systémov či inovácie v oblasti knižnično-informačných služieb. Spolupráca sa bude týkať aj rozvoja služieb kreatívnych dielní takzvaných SmartLabov," povedal Ján Kyselovič, generálny riaditeľ CVTI SR. V Bratislave prevádzkuje CVTI SR už dve takéto pracoviská, pričom jedno je zamerané na produkciu a druhé na vzdelávanie.

V rámci konzorcia Knižnice pre Slovensko CVTI SR podporuje transformáciu knižníc a vznik SmartLabov v jednotlivých regiónoch. Ako ďalej uviedol Kyselovič, medzi ďalšie oblasti americko-slovenskej spolupráce budú patriť vzájomné odborné stáže, kooperácia pri spoločných výskumných projektoch a vedeckých publikáciách, výmena publikácií, znalostí a know-how, ale aj špeciálne krátkodobé programy, semináre či workshopy.

"Cieľom spolupráce je neustále rozširovanie a zlepšovanie služieb vedeckej knižnice CVTI SR a siete partnerských knižníc konzorcia Knižnice pre Slovensko. Vzájomná spolupráca obohatí možnosti nielen pre odbornú a akademickú obec, ale aj pre širokú verejnosť," uviedol Kyselovič. Jedným z cieľov otvorenej vedy je podľa neho urobiť vedu prístupnejšou a zrozumiteľnejšou pre celú spoločnosť. Financovanie aktivít aj z americkej strany umožní ďalšie prehĺbenie americko-slovenskej spolupráce.