Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Dcérske spoločnosti Gazprom Germania nedostávajú žiadny ruský plyn

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Moskva v stredu (11. 5.) uvalila na Gazprom Germania a dcérske firmy sankcie.

Berlín 12. mája (TASR) - Niektoré dcérske firmy spoločnosti Gazprom Germania nedostávajú žiadny plyn z Ruska pre sankcie, ktoré Moskva uvalila na západné subjekty. Povedal to vo štvrtok v parlamente nemecký minister hospodárstva Robert Habeck.

Dodal bez udania podrobností, že Nemecko našlo alternatívnych dodávateľov a že jeho ministerstvo zverejní informácie o náhradách neskôr v priebehu dňa.

Nemecko minulý mesiac po odchode ruského Gazpromu previedlo spoločnosť Gazprom Germania, ktorá sa zaoberala obchodovaním s energiami, ich skladovaním a prepravou, na svoj energetický regulačný úrad, aby si zaistilo energetickú bezpečnosť.

Moskva však v stredu (11. 5.) uvalila na Gazprom Germania a dcérske firmy sankcie.

Dcérske spoločnosti na sankčnom zozname Moskvy zahŕňajú najväčší nemecký zásobník plynu v Rehdene v Dolnom Sasku s kapacitou 4 miliardy kubických metrov (m3), ktorý prevádzkuje spoločnosť Astora, ako aj spoločnosť Wingas, veľkého obchodníka s plynom, ktorý zásobuje priemysel a mnohé miestne siete.

Wingas uviedol, že bude pokračovať v prevádzke podľa zmenených parametrov, ale pre rozhodnutie Kremľa bude mať nedostatok plynu. Jeho rivali Uniper, VNG alebo RWE môžu ponúkať svoje dodávky. Tie však budú závisieť od toho, či a na ako dlho sa podarí urovnať prebiehajúcu polemiku o tom, ako ďalej platiť za dodávky plynu z Ruska, ktoré požaduje platby v rubľoch.

TASR o tom informuje na základe správy Reuters.