Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Do Ozbrojených síl sa hlási najviac záujemcov za uplynulých 10 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Pakovič

Veľký záujem evidujú aj o štúdium na Akadémii ozbrojených síl generála M. R. Štefánika, kde doteraz majú 854 žiadostí.

Bratislava 19. mája (TASR) - Do Ozbrojených síl (OS) SR sa hlási najviac záujemcov za uplynulých desať rokov. Za prvých päť mesiacov tohto roka už rezort obrany zaevidoval 2613 žiadostí na obsadenie funkcií v hodnosti vojak 2. stupňa, čo prekračuje všetky celoročné priemery od roku 2011. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Zvyšujúci trend záujmu pre nás znamená nielen skvelú spätnú väzbu v rámci starostlivosti o rozvoj ozbrojených síl, ale tiež naozaj široké možnosti výberu pri doplňovaní personálu. Tento proces je však podmienený dostupnými finančnými zdrojmi. Naším prvoradým cieľom v tejto oblasti preto zostáva naplniť existujúce a možné štruktúry dostupným a kvalifikovaným personálom,“ vysvetlil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Šéf rezortu tiež vyzdvihol, že rastúci trend nie je výsledkom nákladných kampaní na podporu regrutácie, ako tomu bolo v minulosti, ale reálnej skúsenosti občanov s povolaním profesionálneho vojaka a kvalitnou a otvorenou komunikáciou rezortu voči verejnosti. "Najmä pandémia totiž priblížila profesionálov v uniforme verejnosti, keď boli dlhé mesiace dôležitou oporou krízového manažmentu krajiny," ocenil.

Veľký záujem evidujú aj o štúdium na Akadémii ozbrojených síl generála M. R. Štefánika, kde doteraz majú 854 žiadostí. Aj v reakcii na tento vývoj bol počet kadetov – študentov vojenskej vysokej školy navýšený na 195.

Podľa Personálneho úradu OS SR aktuálne v hodnostnom zbore mužstva chýbajú najviac vodiči s vodičským oprávnením C a E, v hodnostnom zbore dôstojníkov sú to najmä špecialisti na informačné a telekomunikačné technológie, špecialisti v elektro odbornostiach, ale aj lekári.

Pri návrhu občanov na prijatie do štátnej služby profesionálnych vojakov sa okrem výsledkov dosiahnutých vo výberovom konaní posudzuje zdravotná spôsobilosť a zohľadňuje sa aj vek občana, dosiahnuté vzdelanie, ďalšie získané oprávnenia a kurzy využiteľné pre ozbrojené sily, prax v civilnom zamestnaní, ale aj záľuby.