Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

V pondelok by sa malo rozhodnúť o obnovení civilných letov

Na snímke štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Martin Klus (SaS). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ústredný krízový štáb už uvoľnil medzinárodnú dopravu do Česka.

Bratislava 4. júna (TASR) – O obnovení civilných letov by sa malo rozhodnúť v pondelok (8. 6.). Konzílium epidemiológov by malo rokovať aj o termíne a konkrétnych krajinách, voči ktorým sa Slovensko úplne otvorí. Predpokladaný termín je 14. júna. Informoval o tom na sociálnej sieti štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Martin Klus (SaS).

"Už sme len jeden krok od konca štátnej karantény a obnovenia schengenského priestoru," informoval vo štvrtok Klus. Priblížil, že by sa mala určiť aj forma kontroly prichádzajúcich z krajín, ktoré medzi bezpečné patriť nebudú. Najpravdepodobnejšie by Slovensko malo ísť podobným režimom, aký predstavila Česká republika v podobe cestovateľského semaforu.

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave zároveň na sociálnej sieti uviedlo, že už robí všetko pre to, aby bol pobyt na letisku pre cestujúcich bezpečný. "Samozrejmosťou sú pravidelné dezinfekcie priestorov letiska, autobusov, držadiel, dotykových plôch. Budeme žiadať podľa pokynov hygienikov o zodpovedné nosenie tvárových rúšok v celom termináli letiska, dôslednú hygienu rúk či dodržiavanie sociálnych rozstupov," zdôraznilo.

Ústredný krízový štáb už uvoľnil medzinárodnú dopravu do Česka. Ako priblížil Klus, bezodkladne sa obnovuje medzinárodná doprava do krajín, s ktorými SR otvorila hraničný režim. "Aktuálne teda s Českom a predpokladám, že v najbližších hodinách, maximálne dňoch, aj do Maďarska a Rakúska," dodal.