Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Dvorský: Vždy som spieval vedľa E. Gruberovej s veľkým obdivom a úctou

Na archívnej snímke z roku 1998 Edita Gruberová počas koncertu. Foto: archív TASR

Spievala fantasticky, veľakrát som až skoro zabudol nastúpiť na svoj part, tak som počúval ten hlas, tú jej už vtedy dokonalú techniku, spomína tenorista.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Opera Slovenského národného divadla (SND) otvorí v sobotu 10. septembra 103. sezónu galakoncertom na počesť zosnulej opernej legendy Edity Gruberovej. Sopranistke vzdajú hold svetové i domáce operné hviezdy. Pozvanie na účinkovanie prijali aj speváčkin dlhoročný javiskový partner, mexický tenorista Francisco Araiza a hviezdna americká sopranistka Brenda Rae.

Programu koncertu je podľa šéfdramaturga Opery SND Jozefa Červenku zostavený podobne ako minuloročný koncert k 70. narodeninám Petra Dvorského, mapuje repertoár Edity Gruberovej. "Vždy som stál a spieval vedľa nej s veľkým obdivom a úctou," spomína na svetovú sopranistku Peter Dvorský. Prvýkrát ju počul spievať na konzervatóriu u profesorky Marky Medveckej. "Úžasný hlas, hneď som sa do neho zaľúbil. Vtedy som si povedal, že s touto dámou by som chcel niekedy spievať," prezradil spevák, ktorý sa so svetoznámou sopranistkou stretol na jednom javisku vo Viedenskej štátnej opere ako 26-ročný v diele Traviata.

"Spievala fantasticky, veľakrát som až skoro zabudol nastúpiť na svoj part, tak som počúval ten hlas, tú jej už vtedy dokonalú techniku. Také piana nemá žiadna koloratúrna sopranistka na svete. Dokázala nasadiť tón v najvyššej polohe, nasadila piano, ktoré nádherne rozvinula, v tom bola neprekonateľná," dodal Dvorský, ktorý s Gruberovou spieval aj v operách Lucia di Lammermoor a Rigoletto. "S Editou bola radosť stáť na javisku, pracovala na sebe, strašne na sebe 'makala'. Tak sa vedela pripraviť na každé predstavenie, že to bol zážitok," spomína tenorista.

Na koncerte Edita Gruberová Tribute bude spievať javiskový partner zosnulej divy, predstaviteľ mladšej speváckej generácie Pavol Bršlík. Na javisko Opery SND sa na otváracom koncerte sezóny postavia aj Slávka Zámečníková, Simona Šaturová, Ľubica Vargicová, Martina Masaryková, Mariana Sajko a Andrea Vizvári. Program tvoria árie z opier Gaetana Donizettiho, Jacquesa Offenbacha, Johanna Straussa ml., Julesa Masseneta, Bedřicha Smetanu, Wolfganga Amadea Mozarta a Richarda Straussa. Dirigovať bude nový šéfdirigent Opery SND Kevin Rhodes. Program doplnia aj ukážkami z vystúpení a osobnými fotografiami Edity Gruberovej.