Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

EK schválila predbežnú dohodu o nákupe vakcíny spoločnosti Novavax

Vedec naťahuje injekčnou striekačkou z ampulky vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od americkej farmaceutickej spoločnosti Novavax, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Únia chce týmto krokom rozšíriť portfólio protikoronavírusových vakcín a zabezpečiť tak, aby bola Európa dobre pripravená na boj s pandémiou ochorenia COVID-19.

Brusel 4. augusta (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu schválila predbežnú dohodu o nákupe 200 miliónov dávok vakcíny americkej farmaceutickej spoločnosti Novavax, ktorá ma zaistiť krajinám EÚ prístup k potencionálnej vakcíne proti koronavírusu, píše sa v tlačovej správe EK.

Po tom, ako vakcínu od spoločnosti Novavax preskúma a schváli Európskou agentúrou pre lieky (EMA), budú môcť členské štáty EÚ nakúpiť na základe tejto dohody 100 miliónov dávok tejto očkovacej látky a prikúpiť ďalších 100 miliónov dávok v priebehu rokov 2021 až 2023.

EÚ chce týmto krokom rozšíriť portfólio protikoronavírusových vakcín a zabezpečiť tak, aby bola Európa dobre pripravená na boj s pandémiou ochorenia COVID-19.

"Vzhľadom na to, že sa po Európe a celom svete šíria nové varianty koronavírusu, predstavuje táto zmluva so spoločnosťou, ktorá proti týmto variantom už úspešne testuje vakcínu, ďalšiu záruku ochrany nášho obyvateľstva a ešte viac rozširuje naše rozsiahle portfólio očkovacích látok..." uviedla predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Agentúra AFP uvádza, že na rozdiel od mRNA vakcín je dvojdávková vakcína spoločnosti Novavax vyrobená tradičnejšou technológiou. Na vyvolanie imunitnej reakcie používa proteíny, ktoré nesú fragmenty koronavírusu a sú neškodné. Tieto vakcíny tiež nemusia byť skladované pri veľmi nízkych teplotách, čo predstavuje výhodu z hľadiska logistiky.

V prípade schválenia sa vakcína od Novavaxu zaradí medzi očkovacie látky, ktoré sa v EÚ už používajú - od konzorcia BioNTech/Pfizer a spoločností AstraZeneca, Moderna a Johnson & Johnson.

Podľa AFP si EÚ spolu s novou dohodou zaistila prístup k celkovo 4,57 miliardy dávok protikornavírusových vakcín, pričom najviac ich dodá konzorcium BioNTech/Pfizer, a to až 2,5 miliardy dávok.

EÚ zatiaľ podpísala zmluvu so siedmimi dodávateľmi vakcín. Okrem už spomínaných sa v portfóliu nachádzajú aj tri spoločnosti, ktorých vakcínu zatiaľ neschválila EMA – okrem Novavaxu to sú spoločnosti CureVac a GSK-Sanofi.