Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Prešetruje sa masívny úhyn rakov a rýb na Hrušovskej zdrži

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

Prípad zároveň vyšetruje odbor inšpekcie ochrany prírody a krajiny inšpektorátu životného prostredia.

Bratislava 5. augusta (TASR) – Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) prešetruje masívny úhyn rakov, rýb a ďalších vodných živočíchov na vodnom diele Gabčíkovo – Hrušovská zdrž. Pre TASR to uviedla hovorkyňa SIŽP Tamara Lesná.

Na úhyn rakov na Dunaji upozornil Denník N. Za úhyn podľa neho môže Vodohospodárska výstavba (VV), ktorá pár dní predtým testovala novú pravú plavebnú komoru na vodnom diele Gabčíkovo. Zdrž Hrušov, nachádzajúca sa v Chránenom vtáčom území Dunajské luhy, je jeho súčasťou. VV následne úroveň vody opäť zvýšila, čo mohlo zapríčiniť odplavenie mŕtvych živočíchov po prúde rieky.

Inšpekcia dostala v utorok (3. 8.) občiansky podnet vo veci úhynu rýb a rakov. V stredu (4. 8.) vykonal odbor inšpekcie ochrany vôd Inšpektorátu životného prostredia Bratislava obhliadku miesta, priblížila Lesná. Prípad zároveň vyšetruje aj odbor inšpekcie ochrany prírody a krajiny inšpektorátu životného prostredia.

"Momentálne sa uskutočňuje zo strany SIŽP vyšetrovanie, ktoré má určiť príčinu tejto udalosti a zistiť, či došlo k porušeniu zákona. Objasňovanie tejto udalosti nie je doposiaľ ukončené. Inšpektori odobrali vzorky vôd a aj kadáverov uhynutých živočíchov. Na základe predbežného zisťovania dotknutých druhov identifikované boli iba nepôvodné druhy rakov a lastúrnikov," spresnila Lesná. Ide o druhy ako rak pruhovaný, rak signálny a kopýtko prirastené. "Podľa dostupných informácií však vzhľadom na pokročilé štádium rozkladu dotknutých živočíchov nebude možné určiť presnú príčinu ich úhynu," skonštatovala Lesná.

SIŽP aj naďalej zhromažďuje podklady a informácie týkajúce sa tohto incidentu vrátane možnosti nepriaznivého vplyvu prívalovej vlny, ktorá spôsobila nedávne povodne v Nemecku, v kombinácii s vopred ohlásenou mimoriadnou manipuláciou s hladinou Dunaja.

„Keďže sa tento prípad vyšetruje, bližšie informácie momentálne nemôžeme poskytnúť," poznamenala Lesná.