Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Enviroorganizácie majú zanalyzovať uhlíkovú stopu Úradu vlády

Na archívnej snímke budova Úradu vlády v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

V rámci znižovania uhlíkovej stopy sa ÚV snaží znížiť energetickú náročnosť svojich budov v pôsobnosti úradu vlády.

Bratislava 23. mája (TASR) - Úrad vlády (ÚV) SR v súčasnosti komunikuje s enviroorganizáciami, ktoré by mali zanalyzovať uhlíkovú stopu úradu. Majú tiež zistiť, ako by sa dala znížiť. V rozhovore pre TASR to uviedol vedúci ÚV SR Július Jakab.

V rámci znižovania uhlíkovej stopy sa ÚV snaží znížiť energetickú náročnosť svojich budov v pôsobnosti úradu vlády. "Je to na týchto starých budovách náročné, ale riešime, čo sa riešiť dá," podotkol. Zrekonštruovať by sa podľa Jakaba mala aj nová budova úradu, pretože sú tam veľké úniky tepla. "Nie je to efektívne a potrebujeme sa s tým do budúcna vyrovnať," tvrdí.

Urobiť zelené strechy, ktoré sú ochladzujúcim prvkom a zároveň šetria energie, na budovách patriacim pod ÚV by bol problémom. "Pri budovách, ktoré vlastníme, nie je priestor na zelenú strechu. Je to pomerne náročné urobiť na starých budovách, hlavne keď sú strechy šikmé," povedal šéf úradu. Vie si však predstaviť, že by zelená strecha mohla byť na vládnom hoteli Bôrik v Bratislave, ktorý by sa mal rekonštruovať v najbližšom čase. Obnovou by sa mala znížiť energetická náročnosť hotela. ÚV odhaduje úsporu energií na niekoľko desiatok tisíc eur.

Úrad vlády tiež triedi odpad, snaží sa znížiť množstvo papiera a ponechať tak niektoré veci len v digitálnej podobe. Využíva tiež sklenené zálohované fľaše alebo džbány na vodu, do ktorých si vyrába vlastnú sódu. Jakab hovorí, že ÚV v minulom roku odovzdal aj dve tony nebezpečného odpadu, či zabezpečil kompostovateľné obaly na obedy pre zamestnancov. Úrad má aj vlastné odpadové nádoby, do ktorých triedi bioodpad, poznamenal.

Jakab priblížil, že úrad má aj jednu elektrickú dodávku. Používajú ju zamestnanci na prepravu medzi budovami ÚV. "Samozrejme, nie všetky autá vieme mať elektrické, lebo predsa len dojazd a obstarávacia cena sú na iných úrovniach, ale vybrať sa štýlom ako pani prezidentka a nakúpiť hybridy, sa mi zdá ako najlepšie riešenie," skonštatoval Jakab.

Obnoviť sa má aj záhrada ÚV, kde sa zrevitalizujú stromy a vybudujú sa opatrenia na zadržiavanie dažďovej vody. V záhrade má úrad vlády aj tri včelie úle, o ktoré sa stará včelár. Med z nich však úrad ešte nemal.