Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

EP odsúdil otravu Navaľného, žiada medzinárodné vyšetrovanie

Na archívnej snímke Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Europoslanci preto vyzvali na okamžité medzinárodné vyšetrovanie Navaľného otravy za účasti EÚ, OSN, Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) a Rady Európy.

Brusel 17. septembra (TASR) - Európsky parlament prijal vo štvrtok veľkou väčšinou hlasov uznesenie vyzývajúce EÚ, aby prehodnotila vzťahy s Ruskom v súvislosti s otravou ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Za prijatie uznesenia hlasovalo 532 poslancov, 84 bolo proti a 72 sa zdržalo hlasovania.

Parlament vo svojom uznesení dôrazne odsúdil pokus o otravu na Navaľného jedom novičok, ktorý je možné vyvinúť iba v štátnych vojenských laboratóriách a nemôžu ho získať súkromné osoby.

To podľa europoslancov naznačuje, že za útokom stáli ruské orgány. Aj keby bol za útok zodpovedný niekto iný, stále by podľa uznesenia išlo o zjavné porušenie medzinárodných právnych záväzkov Ruska.

EP tiež zdôrazňuje, že pokus o atentát na Navaľného bol súčasťou systémového úsilia umlčať disidentské hlasy v Rusku. Tento prípad je však podľa europoslancov iba jedným z mnohých nástrojov ruskej politiky zameranej na represívne a agresívne kroky podnikané po celom svete.

Europoslanci preto vyzvali na okamžité medzinárodné vyšetrovanie Navaľného otravy za účasti EÚ, OSN, Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) a Rady Európy. Ruské orgány vyzvali na plnú spoluprácu "s cieľom zabezpečiť nestranné medzinárodné vyšetrovanie a postaviť zodpovedné osoby pred súd".

Európsky parlament okrem toho požaduje "čo najskôr vytvoriť zoznam prísnych reštriktívnych opatrení voči Rusku a posilniť existujúce sankcie".