Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Erdogan: Turecko odíde zo Sýrie až po voľbách

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Turecko do Sýrie poslalo v auguste 2016 svojich vojakov s cieľom vyčistiť pohraničnú oblasť od militantov z extrémistickej organizácie Islamský štát.

Bejrút 4. októbra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok uviedol, že Turecko zo zón v Sýrii, ktoré ovláda, neodíde, kým sýrsky ľud nebude v krajine voliť. Informovala o tom agentúra AP.

"Keď obyvatelia Sýrie pôjdu voliť, Sýriu ponecháme jej vlastníkom a odídeme," povedal Erdogan na medzinárodnom fóre v Istanbule.

Turecko do Sýrie poslalo v auguste 2016 svojich vojakov s cieľom vyčistiť pohraničnú oblasť od militantov z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Na začiatku tohto roka uskutočnilo ďalšiu operáciu v enkláve Afrín na severozápade Sýrie, aby z nej vytlačilo príslušníkov kurdskej milície, ktorých Ankara považuje za teroristov.

Erdogan podľa agentúry Reuters zároveň vo štvrtok povedal, že Turecko nemá problémy s vedením rozhovorov s radikálnymi skupinami v provincii Idlib na severe Sýrie, ktorá je poslednou baštou povstalcov.

Prevažnú časť Idlibu ovláda aliancia radikálnych islamistických skupín Haját Tahrír aš-Šám pod vedením zoskupenia spriazneného s teroristickou sieťou al-Káida.

V septembri sa Erdogan s ruským prezidentom Vladimirom Putinom dohodol, že v Idlibe vznikne od 15. októbra demilitarizovaná zóna na oddelenie sýrskych vládnych síl od povstalcov. Zóna bude mať šírku 15-20 kilometrov.

Rusko je hlavným vojenským podporovateľom sýrskej vlády v tejto už sedem rokov trvajúcej občianskej vojne, zatiaľ čo Turecko podporuje sýrsku opozíciu.