Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

EÚ vyčlenila na tohtoročnú humanitárnu pomoc vo svete 1,5 miliardy eur

Pracovníci Červeného kríža nakladajú humanitárnu pomoc, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Humanitárna pomoc EÚ v roku 2022 bude pridelená podľa oblastí.

Brusel 17. januára (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že prijala ročný humanitárny rozpočet na rok 2022 vo výške 1,5 miliardy eur.

Komisia pripomenula, že humanitárne krízy na celom svete stále pribúdajú a zatiaľ čo konflikty a násilie sú zdrojom veľkých humanitárnych potrieb, situáciu zhoršujú aj prírodné katastrofy, ako sú suchá alebo záplavy poháňané zmenou klímy a zhoršovaním životného prostredia - a najnovšie aj pandémia koronavírusu.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v tejto súvislosti uviedol, že humanitárne potreby sú na "historickom maxime" a naďalej rastú. "Naše financovanie humanitárnej pomoci umožní EÚ pokračovať v zachraňovaní životov a pokrývaní základných potrieb postihnutého obyvateľstva. Schválený rozpočet okrem reakcií na nové krízy zabezpečuje, že neznižujeme pozornosť na riešenie existujúcich, dlhotrvajúcich alebo opakujúcich sa humanitárnych kríz, napríklad v Kolumbii, Južnom Sudáne alebo čo sa týka situácie Rohingov," opísal situáciu.

Humanitárna pomoc EÚ v roku 2022 bude pridelená podľa oblastí. Región subsaharskej Afriky získa 469 miliónov eur na podporu osôb trpiacich potravinovou a výživovou krízou, ktorú zhoršil konflikt v Saheli (Burkina Faso, Mali, Mauretánia a Niger), a na pomoc vysídlencom v dôsledku násilia v Stredoafrickej republike, povodí Čadského jazera (Čad, Kamerun a Nigéria), Južnom Sudáne a Africkom rohu (Džibutsko, Etiópia, Keňa a Etiópia). Uvedená suma pomôže riešiť aj potreby ľudí postihnutých konfliktom v Konžskej demokratickej republike.

EÚ pre Blízky východ a severnú Afriku vyčlenila 351 miliónov eur humanitárneho financovania - s cieľom riešiť krízu v Sýrii, potreby utečencov v krajinách na Blízkom východe, ako aj kritickú situáciu v Jemene.

Pre krajiny juhovýchodnej Európy a európskeho susedstva je určených 152 miliónov eur - na projekty, ktoré budú riešiť krízy na Ukrajine, západnom Balkáne a na Kaukaze, ako aj následky krízy v Sýrii.

Sumou 188 miliónov eur chce EÚ pomáhať najzraniteľnejším obyvateľom Ázie a Latinskej Ameriky. V Ázii sa s pomocou ráta pre Afganistan a Bangladéš a Mjanmarsko kvôli Rohingom. V Latinskej Amerike bude EÚ poskytovať pomoc najmä tým, ktorých zasiahli krízy vo Venezuele a Kolumbii, ako aj na Haiti.

Zvyšných 370 miliónov eur sa použije na nepredvídané krízy alebo eskaláciu už existujúcich kríz, ako aj na iné operácie.

Komisia zdôraznila, že desať percent finančných prostriedkov vo všetkých regiónoch sa vyčlení na vzdelávanie, aby deti a mládež z týchto krajín a regiónov mohli pokračovať v potrebnej školskej dochádzke.

EÚ poskytuje humanitárnu pomoc od roku 1992 vo viac ako 110 krajinách sveta a každý rok pomôže miliónom ľudí na celom svete. Pomoc EÚ sa poskytuje výlučne prostredníctvom partnerských humanitárnych organizácií vrátane agentúr OSN, mimovládnych organizácií a Červeného kríža.