Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Europoslanci SR podporujú stanovisko EP pred klimatickým summitom

Na archívnej snímke pohľad na Európsky parlament. Foto: TASR/AP

Michal Wiezik (SPOLU) tvrdí, že ambiciózne a záväzné opatrenia v boji proti zmene klímy a strate biodiverzity je potrebné prijať na celosvetovej úrovni.

Brusel/Štrasburg 21. októbra (TASR) - Európsky parlament (EP) v stanovisku pre klimatický summit OSN v Glasgowe (COP26) vo štvrtok vyzval na rýchlejšie zavádzanie klimatických opatrení na celom svete.

S odkazom, že Únia má zostať globálnym lídrom v boji proti zmene klímy, súhlasia aj slovenskí europoslanci.

Michal Wiezik (SPOLU) tvrdí, že ambiciózne a záväzné opatrenia v boji proti zmene klímy a strate biodiverzity je potrebné prijať na celosvetovej úrovni. "Verím že COP26 bude sláviť úspech. EÚ vykročila v ústrety tým klimatickým cieľom najvýraznejšie. Sme premiantmi v klimatických ambíciách," opísal situáciu. Dodal, že Únia to musí využiť aj na svetovej úrovni a dopomôcť ku globálnemu konsenzu. Ako najbližšieho spojenca vidí Spojené štáty, pričom bude treba presvedčiť aj ostatných veľkých producentov emisií a mnohé menšie štáty.

Eugen Jurzyca (SaS) je presvedčený, že ambicióznejším klimatickým cieľom by malo predchádzať vyčíslenie nákladov a dopadov. "Navrhovatelia by mali povedať pravdu, koľko bude stáť dosiahnutie ich cieľov. To, že náklady na zmierňovanie dopadov klimatickej zmeny nakoniec zaplatia ľudia, napríklad drahším kúrením či svietením, vidíme už dnes. Je preto dôležité, aby peniaze na tento účel boli míňané efektívne," odkázal.
Na archívnej snímke europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová 18. júna 2021 v Bratislave, archívne foto.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá) uviedla, že COP26 je kľúčovým momentom na zhodnotenie globálnych záväzkov v oblasti klímy a zabezpečenie dosiahnuteľnosti cieľov Parížskej dohody. "Podľa expertov však súčasné záväzky nestačia na zastavenie nebezpečného globálneho otepľovania, a preto všetky krajiny, najmä najväčší producenti emisií, musia zvýšiť svoje tempo a usilovať sa o dosiahnutie nulových čistých emisií do polovice storočia," vysvetlila. Vyslovila sa za budovanie odolnosti a ochrany ekosystémov a financovanie nielen prechodu na nízkouhlíkové hospodárstvo, ale aj za riešenie sociálnych dopadov zeleného prechodu.

Martin Hojsík (PS) skonštatoval, že z pohľadu EÚ je nesmierne dôležité udržať si pozíciu svetového lídra v boji proti klimatickej zmene. Podľa neho štáty z celého sveta v Glasgowe musia výrazne zakročiť proti rastúcim emisiám metánu, ktorý má horší dopad na klímu ako CO2. "Bez toho nemáme šancu dosiahnuť náš cieľ udržať otepľovanie do 1,5 stupňa Celzia. Znižovanie emisií metánu z ťažby a transportu ropy a plynu patrí k najefektívnejším opatreniam, ktoré môžu vlády prijať na dosiahnutie globálnych klimatických cieľov," uviedol. Spresnil, že veľká časť týchto opatrení by nič nestála, alebo by bola dokonca zisková.

Miriam Lexmann (EPP) za kľúčové považuje aj vzdelávanie v environmentálnej oblasti na lokálnej úrovni. Upozornila však, že záväzky si musia osvojiť hlavne rozhodujúci svetoví hráči či znečisťovatelia. "To je možné dosiahnuť len v dôsledku dohôd na medzinárodných fórach, akým je i blížiaca sa konferencia COP26 v Glasgowe," skonštatovala.

Peter Pollák (EPP) pripomenul, že výkyvy počasia, ako ničivé tornáda či povodne, sa nevyhýbajú ani Slovensku. Je preto nevyhnutné od rétoriky prejsť ku konkrétnym opatreniam a tie naliehavo implementovať. Je to výzva, ktorá sa týka všetkých 160 krajín, a konferencia OSN COP 26 v Glasgowe bude mať v tomto ohľade zásadný význam, dodal.