Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Eustream zaznamenal v júli denné rekordy v preprave zemného plynu

Eustream Foto: TASR/Henrich Mišovič

Zvýšené objemy prepravy súviseli podľa slovgas.sk s naplánovanou odstávkou plynovodu Nord Stream.

Bratislava 31. júla (TASR) - Slovenský prepravca plynu Eustream zaznamenal v júli denné rekordy v preprave zemného plynu za posledných sedem rokov. Informoval o tom slovgas.sk s odvolaním sa na údaje zverejnené spoločnosťou Eustream.

Denné objemy prepraveného zemného plynu v smere z Ukrajiny podľa portálu dosiahli počas viacerých júlových dní rekordné objemy. Na vstupnom bode Veľké Kapušany počas desiatich dní presahovali hodnotu 200 miliónov metrov kubických (m3) za deň. Najvyššie hodnoty, tesne nad 210 miliónov m3 sa zaznamenali 17. a 18. júla, čo je rekordný údaj za viac ako sedem rokov. Vyššie hodnoty sa zaznamenali naposledy v januári 2012.

Zvýšené objemy prepravy súviseli podľa slovgas.sk s naplánovanou odstávkou plynovodu Nord Stream. Relatívne vysoké hodnoty prepravy okolo 150 miliónov metrov kubických za deň však pokračujú aj po opätovnom spustení severného plynovodu 27. júla v rámci sezóny zatláčania zemného plynu do podzemných zásobníkov.

Preprave cez Slovensko do budúcnosti praje podľa portálu najmä celková situácia v európskom plynárenstve, v ktorom sa očakáva podstatný pokles domácej produkcie a s tým súvisiaci výrazný nárast dopytu po importovanom zemnom plyne. Výhodou je aj stabilné miesto zemného plynu v európskom energetickom mixe a jeho prínos v znižovaní skleníkových emisií.