Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Fínsku odobrili plán obnovy a odolnosti za viac ako dve miliardy eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Fínsko sa rozhodlo 50 % celkových alokácií plánu obnovy venovať na opatrenia, ktoré podporujú ciele v oblasti klímy a chce dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2035.

Brusel 4. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok prijala pozitívne hodnotenie národného plánu obnovy a odolnosti Fínska. Krajina je tak bližšie k cieľu, aby získala miliardové nevratné granty na oživenie po koronakríze, ktoré budú vyplatené v rámci Nástroja na obnovu a odolnosť (RRF) z ozdravného plánu EÚ budúcej generácie (NGEU).

Fínsko by malo počas celého programu dostať granty vo výške 2,1 miliardy eur.

Komisia zdôraznila, že schválené financovanie podporí implementáciu zásadných investičných a reformných opatrení uvedených v pláne obnovy a odolnosti Fínska a zohrá kľúčovú úlohu pri snahách krajiny vyjsť z pandémie ochorenia COVID-19 silnejšie ako pred krízou.

Analýza EK dospela k záverom, že investície a reformy obsiahnuté vo fínskom pláne podporujú zelenú a digitálnu transformáciu, prispejú k účinnému riešeniu výziev identifikovaných v európskom semestri, posilnia rastový potenciál krajiny, ako aj vytváranie pracovných miest a hospodársku a sociálnu odolnosť.

Fínsko sa rozhodlo 50 % celkových alokácií plánu obnovy venovať na opatrenia, ktoré podporujú ciele v oblasti klímy a chce dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2035. Reformy sa zameriavajú na odvetvia s najväčšími emisiami - energetiku, bývanie, priemysel a dopravu - a ich cieľom je postupné zrušenie používania uhlia pri výrobe energie, zmeny v zdaňovaní v prospech čistejších technológií a reformu zákona o odpadoch. Na strane investícií chcú Fíni financovať technológie čistej energie a súvisiacu infraštruktúru, dekarbonizáciu priemyslu, výmenu olejových kotlov za vykurovacie systémy s nízkymi alebo nulovými emisiami uhlíka a súkromné a verejné nabíjacie stanice pre elektromobily.

Ďalších 27 % alokovaných zdrojov chcú Fíni dať na opatrenia na podporu digitálnej transformácie vrátane zvýšenie digitálnych zručností zamestnancov a rozvoj umelej inteligencie, 6G sietí a mikroelektroniky.

Helsinki vsadili na široký súbor reformných opatrení na zvýšenie miery zamestnanosti a posilnenia trhu práce, od transformácie verejných služieb zamestnanosti po zlepšenie a uľahčenie prístupu k sociálnym a zdravotníckym službám. Plán obsahuje opatrenia aj na integračnú podporu pre mladých ľudí a ľudí s čiastočnou pracovnou schopnosťou, na posilnenie účinného dohľadu a posilnenia právneho rámca boja proti praniu špinavých peňazí.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)