Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Dve zlaté medaily slovenských tenistiek uzavreli XII. EYOF

Slovenská tenistka Viktória Kužmová Foto: TASR/Pavel Neubauer

Viktória Kužmová, ktorá triumf v Utrechte zaradila medzi svoje najväčšie úspechy.

Utrecht 20. júla (TASR) - Piaty a zároveň posledný súťažný deň na XII. letnom európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) v Utrechte bol pre Slovensko mimoriadne úspešný. Zaslúžili sa o to najmä slovenské tenistky, ktoré získali zlato v dvojhre aj vo štvorhre.

Prvý najcennejší kov vybojovala Viktória Kužmová, ktorá vo finále dvojhry zdolala Rusku Dariu Kružkovovú 6:3 a 7:6.

"V druhom sete som vyhrávala 5:2, súperka sa chytila, ja som začala kaziť. Napokon som to uhrala v tajbrejku a som veľmi rada," zhodnotila pre olympic.sk tesne po finálovom zápase slovenská tenistka a dodala: "Samozrejme boj o zlato so sebou prináša nervozitu a keď Ruska znížila na 5:5 bolo to ešte o to horšie."

Víťazstvo na EYOF si cení Košičanka aj preto, že na turnaj prišla chorá a podľa vlastných slov očakávala vypadnutie v druhom, či treťom kole. "Som rada, že sa mi napokon podarilo vyhrať aj napriek zdravotným problémom, ktoré som mala. Dobre som podávala, mala som kvalitné prvé servisy. A ani sama neviem ako, a zrazu som bola vo finále a teraz so zlatou medailou," dodala s úsmevom Kužmová, ktorá triumf v Utrechte zaradila medzi svoje najväčšie úspechy. "Doteraz som vyhrala nejaké turnaje do 18 rokov. Víťazstvo na tomto podujatí zaradím určite hodnotovo medzi nich."

Pre Viktóriu Kužmovú bol záverečný deň skutočne vydarený. Okrem dvojhry sa tešila z triumfu aj vo štvorhre, v ktorej nastúpila po boku svojej krajanky Terezy Mihálikovej a spoločne zdolali nemeckú dvojicu Gabricová - Wolffová 6:4 a 6:2.
Tereza Mihalíková
Foto: TASR - Michal Svítok
"Zo začiatku sme sa naťahovali, každý vyhrával svoj servis. Potom sa nám to podarilo prelomiť a v druhom sete sme už odpor súperiek zlomili," popísala priebeh finálového duelu Viktória Kužmová. "V druhom sete sme si to konečne začali aj užívať," dodala pre olympic.sk Miháliková.

Výborný výkon našich tenistiek v Utrechte vyzdvihol aj tréner Ján Studenič: "Dievčatá potvrdili svoju vysokú výkonnosť, ktorú sme videli aj na turnajoch do 18 rokov, ktoré začali hrávať naplno. V takéto umiestnenie sme tajne dúfali a napokon dve zlaté medaily hovoria za všetko."

Tereza Miháliková mala na dosah aj ďalšiu medailu v dvojhre, v boji o bronz jej ale vystavila stopku Moldavčanka Anastacia Detiucová (1:6, 2:6). "Bolo to strašné, dúfam, že takto už nikdy nebudem hrať," zhodnotila svoj výkon Miháliková.

Prvého úspechu sa v posledný súťažný deň dočkali aj slovenské basketbalistky. V súboji o konečné 7. miesto zdolali mladé Belgičanky o 18 bodov v pomere 64:46.

V atletických športoch sa v piatok predstavil spomedzi slovenských športovcov iba Pavol Ženčár vo vrhu guľou. S výkonom 16,36 m obsadil 7. miesto. Najbohatší program mali plavci, z rozplavieb sa však podarilo postúpiť iba Patrícii Mižúrovej, ktorá napokon obsadila 11. miesto.

V sobotu jednotliví členovia našej výpravy odleteli z Utrechtu. Presun na Slovensko mali naplánovaný v troch skupinách. Prvá skupina, v ktorej leteli džudisti, plavci, vedúci výpravy Jozef Gönci a lekár výpravy Branislav Delej, odletela z Amsterdamu o 11:40. Druhá skupina (tenisti, gymnasti, atléti, cyklisti, basketbalistky) odleteli o 17:20. Tretia skupina (atléti – medzi nimi i Michaela Pešková, dvaja plavci a zástupca vedúceho výpravy Boris Demeter) o 20:35.

Výsledky Slovákov z piateho súťažného dňa:

atletika, vrh guľou: 7. Ženčár 16,36 m
basketbal, o 7. miesto /dievčatá/: Slovensko – Belgicko 64:46
plávanie – dievčatá, 50 m v. sp.: 11. Mižúrová, 200 m znak (27): 17. Böhmová 2,28.38, 200 m v. sp. (21): 19. Šimovičová 2,12.04, štafeta 4x100 m pol. pret. (17): 17. Slovensko 4,43.85 (Böhmová, Šimovičová, Pavlikovská, Drábiková)
chlapci, 200 m prsia (23): 18. Smetana 2,30.13, 200 m pol. p. (32): 16. Světlík 2,11.95, štafeta 4x100 m pol. p. (25): 20. Slovensko 4,01.21 (Světlík, Fratrič, Ďurišin, Púchly)
tenis – o 3. miesto: Miháliková (SR) – Detiucová (Mol.) 1:6, 2:6, finále: Kužmová (SR) – Kružková (Rus.) 6:3, 7:6,
štvorhra - finále: Kužmová, Miháliková (SR) – Gabricová, Wolffová (Nem.) 6:4, 6:2