Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Fed: Oslabovanie ekonomickej aktivity v USA bude asi pokračovať

Šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell. Foto: TASR/AP

Ako povedal, spotrebiteľské výdavky pravdepodobne zostanú v porovnaní s obdobím pred pandémiou na nízkej úrovni.

Washington 12. augusta (TASR) - Oslabovanie ekonomickej aktivity v USA bude pravdepodobne pokračovať, keďže mnohé štáty opäť začínajú prijímať sprísnené opatrenia na zmiernenie šírenia nového koronavírusu a spotrebitelia sú stále príliš opatrní. Uviedol to v stredu šéf bostonskej pobočky americkej centrálnej banky (Fed) Eric Rosengren.

Ako povedal, spotrebiteľské výdavky pravdepodobne zostanú v porovnaní s obdobím pred pandémiou na nízkej úrovni. Dôvodom je, že ľudia sa v obave z vírusu stále vyhýbajú aktivitám, ktoré si vyžadujú vysokú mieru sociálnych kontaktov.

"Prognóza vývoja americkej ekonomiky v jesenných mesiacoch je do veľkej miery nejasná, podľa môjho názoru však oslabovanie ekonomickej aktivity bude pokračovať," povedal Rosengren. Ako dodal, keďže je nepravdepodobné, že vakcína bude dostupná už v najbližšej budúcnosti, firmy a spotrebitelia budú potrebovať plán na zvládanie rizík spojených s novým koronavírusom počas jesenných a zimných mesiacov.

Upozornil, že oblasti v USA, ktoré karanténne opatrenia udržali dlhšie obdobie, teraz ťažia z lepšieho zdravotného stavu obyvateľstva a s ním spojených vyšších spotrebiteľských výdavkov. Naopak, tie štáty a oblasti, ktoré uvoľnili obmedzenia veľmi rýchlo, zaznamenali iba krátkodobé zvýšenie ekonomickej aktivity, ktorá však po opätovnom raste počtu infikovaných išla rýchlo nadol.