Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia

Festival Kvantum ponúkne hudbu, divadlo i diskusie o súčasnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Počas dvoch dní ponúkne festival program plný výtvarného umenia, hudby, divadla, diskusií a dielní, ktoré sa budú venovať aktuálnym spoločenským témam.

Topoľčany 13. júna (TASR) - Umenie, hudbu, ale aj diskusie o súčasnosti a budúcnosti vidieka ponúkne festival Kvantum, ktorý sa bude konať v areáli Centra pre súčasnosť Pažite pod Topoľčianskym hradom 22. a 23. júna. Podujatie organizuje občianske združenie Nástupište 1-12.

Počas dvoch dní ponúkne festival program plný výtvarného umenia, hudby, divadla, diskusií a dielní, ktoré sa budú venovať aktuálnym spoločenským témam. Diskusie budú zamerané na slovenský vidiek, vzťah ľudí k pôde, rastlinám. Venované budú aj širším globálnym témam zasadeným do lokálneho kontextu, ako je klimatická kríza alebo umelá inteligencia. "Pozvali sme viac ako sto umelcov a odborníkov z rôznych oblastí. Chceme vytvoriť priestor pre dialóg o rôznych pohľadoch na vidiek a priniesť kvalitné umenie aj mimo veľkých miest," uviedla spoluzakladateľka festivalu a centra Pažite Zuzana Novotová Godálová.

Festival sa začne v sobotu spoločným komunitným obedom pred Kultúrnym domom. Hudobný program festivalu prinesie koncerty Jany Kirschner, nemeckého dua Binary Boy v sprievode vizuálnych umelcov Nano VJs, folklórneho súboru pod vedením Magdalény Szakácsovej, detskej kapely Pánko či profesionálneho sláčikového zoskupenia Spectrum Quartett.

Ako pripomenuli organizátori, súčasťou programu sú aj experimentálne projekty ako Hallogenerator alebo NaiKavols. "Divadelný program zastúpi industriálne ekooratórium Terra Apathy Divadla Pôtoň či docufiction predstavenie Zelená je tráva Petry Fornayovej. Výtvarné umenie bude prezentované prostredníctvom diel vytvorených počas umeleckých rezidencií priamo v areáli Pažite umelcami ako Lydia Chatziiakov & Bilal Yilmaz, Peter Králik, Jaroslav Beliš, Eva Vozárová & Fero Király, Ľubomír Slovinský a ďalší," doplnili organizátori.