Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Festival Nová dráma pozná svojich víťazov, odovzdávalo sa šesť ocenení

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Cenu Grand Prix Nová dráma získalo Divadlo P. O. Hviezdoslava za inscenáciu z dielne kolektívu autorov s názvom Generácia Z – Krása nevídaná.

Bratislava 21. mája (TASR) - Festival Nová dráma/New Drama 2022 pozná svojich víťazov. Počas víkendu sa na ňom odovzdávalo šesť ocenení pre inscenácie a ďalšie ceny pre víťazov súťaže DRÁMA 2021. TASR o tom informovala Jana Dugasová z Divadelného ústavu.

Cenu Grand Prix Nová dráma získalo Divadlo P. O. Hviezdoslava za inscenáciu z dielne kolektívu autorov s názvom Generácia Z – Krása nevídaná. Režírovala ju Zuzana Fialová. Víťaza vyberala porota festivalu v zložení Patrice Pavis (teatrológ, profesor), Katarzyna Pilarska (kultúrna manažérka, novinárka) a Michaela Pašteková (estetička a kritička).

Zvláštnu cenu poroty si za vzájomný dialóg prírody, hudby a prostredia, ktorý vyústil do poetického prevedenia osobných príbehov, s ktorými sa každý z nás môže stotožniť, odnieslo Divadlo Nude s autorským scénickým agrárnym dielom skúmajúcim dedičnosť v línii predkov s názvom Roľa. Dielo si odnieslo aj cenu bratislavského diváka a cenu študentskej poroty.

Zvláštnu cenu za vytvorenie diela, ktoré konzistentne prepája text, scénografiu a herecké výkony, získalo Divadlo DPM za hru Lenky Garajovej Prevádzači pod režisérskou taktovkou Šimona Ferstla.

Za dramaturgiu a vizuálnu koncepciu priestoru si zvláštnu cenu poroty odnieslo divadlo GAFFA za hru Spaľovačka, režírovala ju Alexandra Bolfová.

O festivalové ceny bojovalo deväť divadelných inscenácií, ktoré vyberala dramaturgická rada festivalu v zložení Zuzana Spodniaková (divadelná kritička), Milo Juráni (divadelný kritik a teatrológ), Max Sobek (divadelný režisér). Vyberala z viac ako 70 inscenácií súčasných dramatických textov v profesionálnych divadlách na Slovensku, ktoré mali premiéru v období od februára 2021 do 28. februára 2022.

Festival novej drámy sa konal v uplynulom týždni v bratislavských divadlách, poukázal na nové prúdy a tendencie. Hlavný program bol doplnený o niekoľko sprievodných podujatí. "Kľúčovým sa stalo reťazové inscenované čítanie hier súčasných ukrajinských autoriek a autorov slovenskými dramatičkami a dramatikmi s cieľom podpory mieru, pokoja a ukončenia vojnových operácií u našich východných susedov," uviedla riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete.