Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Fínsko v dohrávanom zápase na ME zdolalo Dánsko 1:0

Dánsky futbalista Christian Eriksen leží nehybne na trávniku počas zápasu základnej B-skupiny Dánsko - Fínsko na európskom šampionáte v Kodani v sobotu 12. júna 2021. Foto: TASR/AP

Jediný gól zápasu v Kodani strelil v 60. minúte Joel Pohjanpalo. V závere prvého polčasu vystrašil všetkých domáci hráč Christian Eriksen, ktorého po kolapse museli oživovať takmer pätnásť minút.

Kodaň 12. júna (TASR) - Fínski futbalisti zvíťazili v sobotnom stretnutí B-skupiny majstrovstiev Európy na pôde Dánska 1:0. Jediný gól zápasu v Kodani strelil v 60. minúte Joel Pohjanpalo. Aktérov duelu v závere prvého polčasu vystrašil domáci hráč Christian Eriksen, ktorého po kolapse museli oživovať takmer pätnásť minút. Z nemocnice však prišli dobré správy a súboj sa po prerušení mohol dohrať.

Fíni budú najbližšie hrať v stredu 16. júna od 15.00 SELČ v Petrohrade proti domácemu Rusku. Dáni odohrajú nasledujúci zápas vo štvrtok o 18.00 h opäť v Kodani proti Belgicku.

B-skupina - 1. kolo:



Kodaň

Dánsko - Fínsko 0:1
(0:0)

Gól: 60. Pohjanpalo. Rozhodovali: Taylor — Beswick, Nunn (všetci Angl.), ŽK: Lod, Sprav (obaja Fínsko)

Dánsko: Schmeichel – Wass (76. Stryger Larsen), Kjaer (63. Vestergaard), Christensen, Maehle – Eriksen (43. M. Jensen), Höjbjerg, Delaney (76. Cornelius) – Poulsen, Wind (63. Skov Olsen), Braithwaite
Fínsko: Hradecký – Toivio, Arajuuri, O'Shaughnessy – Raitala (90. Väisänen), Lod, Sparv (77. Schüller), Kamara, Uronen – Pohjanpalo (84. Forss), Pukki (77. Kauko)


Dáni mali lepší štart do zápasu, snažili sa o ofenzívu a postupne si vypracovali gólové príležitosti. V 7. minúte Wind zamestnal strelou z hranice šestnástky Hradeckého, ktorý si však poradil. Fínsky brankár efektne zasiahol aj v 15. minúte, keď hlavičkoval Höjbjerg. Fíni sa nedostali do ofenzívy, ich akcie sa často skončili už v zárodku a Dáni sa naďalej snažili diktovať hru. V závere prvého polčasu však duel dramaticky poznačil kolaps Eriksena, ktorého priamo na ihrisku oživovali približne pätnásť minút. Po tom, ako hráči dostali informáciu, že v nemocnici je v poriadku, oba tímy požiadali o večerné dohratie duelu. Európska futbalová únia (UEFA) im vyhovela a pokračovalo sa záverečnými štyrmi minútami prvého polčasu.

Druhé dejstvo sa začalo už po päťminútovej prestávke, z pochopiteľných dôvodov sa však nehralo v takom vysokom tempe ako pred Eriksenovým kolapsom. Fíni si v 60. minúte vypracovali ojedinelú príležitosť a hneď z nej aj otvorili skóre. Po vytrvalom tlaku severského protivníka založili protiútok, na center z ľavej strany si naskočil Pohjanpalo a jeho hlavička prepadla dánskemu brankárovi Schmeichelovi popod telo. Favorizovaní Dáni sa snažili aspoň vyrovnať a v 73. minúte na to dostali obrovskú príležitosť. Arajuuri fauloval v šestnástke Poulsena, nariadenú jedenástku však nepremenil Höjbjerg, ktorý svoju strelu neumiestnil a ani ju nevyslal dostatočne razantne. Dánsko dominovalo, aspoň bod za remízu však zo svojej celozápasovej prevahy nevyťažilo.





 1.FÍNSKO11001:0+ 1 3
 2.BELGICKO00000:0+ 00
 3.RUSKO00000:0+ 00
 4.DÁNSKO10010:1- 10

Kasper Hjulmand, tréner Dánska: "Reakcia hráčov bola obdivuhodná, už na nich ani nemôžem byť viac hrdý. Sú vyčerpaní a emocionálne vyprahnutí. Mali sme dve alternatívy, dohrať zápas dnes alebo nastúpiť zajtra napoludnie. Všetci sme chceli hrať dnes, hráči si boli istí, že by ani nezaspali, takže bolo lepšie dokončiť to. Hovoril som s Christianom a jeho rodinou, všetkým nám to pripomenulo, že najdôležitejšie v živote je zdravie."