Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Firmy na Slovensku ovládajú kapitál v objeme 75 miliárd eur

Na archívnej snímke zo 5. decembra 2018 sú banovky v hodnote 10, 20 a 50 eur. Foto: TASR/DPA

Medzi top tri krajiny, ktoré majú v našich firmách najviac kapitálu, patria Holandsko, Česká republika a Cyprus.

Bratislava 30. januára (TASR) – Na Slovensku aktuálne podniká takmer 320.000 kapitálových spoločností, ktorých kumulované imanie dosahuje 75 miliárd eur. Väčšia časť, až 60 % kapitálu, pritom pochádza zo zahraničia. Najviac kapitálu majú v našich firmách spoločnosti z Holandska, Česka a Cypru, vyplýva z analýzy nadnárodnej poradenskej spoločnosti Dun & Bradstreet.

"Zaujímavé je, že drvivá väčšina – takmer polovica kapitálu mimo hraníc Slovenska - sa sústredí v prvej desiatke krajín. Medzi top tri krajiny, ktoré majú v našich firmách najviac kapitálu, patria Holandsko, Česká republika a Cyprus. Tieto štáty sa zároveň nachádzajú aj medzi vlastníkmi najväčšieho počtu našich podnikov," uviedla analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Kapitálových firiem (akciové spoločnosti a spoločnosti s ručením obmedzeným), ktoré podnikajú s domácim kapitálom, je na našom území cez 266.000 a ich základné imanie dosahuje podľa Štěpánovej hodnotu 29,5 miliardy eur. Zvyšných cez 53.000 firiem podniká s kapitálom, ktorý pochádza zo zahraničia, a jeho objem predstavuje výšku 45,5 miliardy eur. Holanďania držia v 923 firmách imanie v hodnote 6,4 miliardy eur, Česi 2,8 miliardy eur, a to v 12.600 firmách, a Cyperčania 1,8 miliardy eur v 761 spoločnostiach.

Do top krajín s najvyšším kapitálom patria aj Nemci, Maďari, Rakúšania, Luxemburčania, Briti. Všetci podnikatelia s týmto občianstvom zainvestovali do našich subjektov cez jeden milión eur. Prvú desiatku uzatvárajú Taliani a Kórejci s kapitálom tesne pod miliónom eur. "Medzi krajiny na konci rebríčka, a teda tie, z ktorých podnikatelia majú v našich firmách zainvestované najmenej kapitálu, patria firmy z Kolumbie (1250 eur), Zimbabwe (1200 eur) a Uruguaja (750 eur)," dodala Štěpánová.