Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Merkelová: EÚ neuznáva výsledok prezidentských volieb v Bielorusku

Nemecká kancelárka Angela Merkelová prichádza na tlačovú konferenciu v kancelariáte v Berlíne 19. augusta 2020 po videostretnutí Európskej rady k situácii v Bielorusku. Členské štáty Európskej únie neuznávajú výsledok prezidentských volieb v Bielorusku. Foto: TASR/AP

Kancelárka zároveň odsúdila "brutálne násilie" voči pokojným demonštrantom v tejto krajine.

Brusel 19. augusta (TASR) - Členské štáty Európskej únie neuznávajú výsledok prezidentských volieb v Bielorusku. Oznámila to v stredu nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorú citujú agentúry AFP a DPA.

"Pre nás... niet pochýb o tom, že vo voľbách došlo k veľkému porušovaniu pravidiel," povedala Merkelová na tlačovej konferencii v Berlíne po mimoriadnom videosummite EÚ o situácii v Bielorusku.

Uviedla, že nedávne voľby v krajine neboli "ani slobodné, ani spravodlivé a z toho dôvodu výsledok týchto volieb nemožno uznať".

Kancelárka zároveň odsúdila "brutálne násilie" voči pokojným demonštrantom v tejto krajine.

Úradujúci prezident Alexandr Lukašenko vo voľbách z 9. augusta podľa oficiálnych výsledkov získal 80,1 percenta hlasov, jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská 10,12 percenta.

Následné masové protesty vyústili do tvrdých zásahov bieloruských bezpečnostných síl voči demonštrantom. Zranenia utrpeli stovky policajtov a protestujúcich a viac ako 6000 osôb bolo zadržaných.