Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Fond na podporu umenia pripravuje pomoc pre umelcov na úteku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Výzvu chce fond široko distribuovať prostredníctvom svojich informačných kanálov i za pomoci medzinárodných organizácií.

Bratislava 24. marca (TASR) - Fond na podporu umenia (FPU) pripravuje pomoc pre ľudí pracujúcich v kultúrnom sektore, ktorí sú na úteku. "Vyhlásime mimoriadnu výzvu pre umelcov a kultúrnych pracovníkov, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy na Ukrajine alebo aj v iných krajinách, kde čelia prenasledovaniu pre svoje postoje k ruskej agresii," uviedla pre TASR Eva Turanská z FPU.

Fond chce pomoc organizovať v dvoch krokoch. V prvom požiada organizácie, ktoré na Slovensku celoročne pôsobia v oblasti umenia a kultúry, aby sa zaregistrovali do 1. apríla na linku: podpora.fpu.sk/ua/form, kde uvedú svoje kontaktné údaje, oblasť pôsobnosti, počet osôb, s ktorými sú ochotní spolupracovať alebo už kooperujú. "Zozbierané údaje poskytnú FPU predstavu o disponibilnej kapacite organizácií a momentálnom dopyte po spolupráci s nimi, no predovšetkým budú zdrojom informácií pre budúcich štipendistov," vysvetlila Turanská s tým, že zoznam bude verejne prístupný na webstránke FPU. Umelci na úteku si budú môcť vybrať z týchto organizácií a kontaktovať ich s cieľom spolupráce pri predkladaní žiadosti a realizácii svojho projektu, na ktorý si požiadajú o podporu v FPU.

V druhom kroku FPU vyhlási výzvu pre umelcov a kultúrnych pracovníkov na úteku, v rámci ktorej si budú môcť podať žiadosť v slovenčine a angličtine. Výzvu chce fond široko distribuovať prostredníctvom svojich informačných kanálov i za pomoci medzinárodných organizácií. "Podmienkou podania žiadosti bude akceptačný list od organizácie, s ktorou budú žiadatelia na úteku spolupracovať," podčiarkuje Turanská. Dodáva, že samotné organizácie si nebudú môcť podať žiadosť, keďže pôjde o podporu formou štipendia na šesť mesiacov, ktorého výška bude stanovená tak, ako pri štandardných štipendiách FPU. Ďalšie parametre výzvy zverejnia začiatkom apríla.