Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia

Frakcia ID v Europarlamente neplánuje opätovne prijať politikov z AfD

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Nemeckú AfD vylúčili z frakcie ID minulý mesiac; dôvodom boli škandály spojené s lídrom jej kandidátky Maximilianom Krahom.

Brusel 13. júna (TASR) - Politická skupina v Európskom parlamente (EP) Identita a demokracia (ID) nemá v pláne opätovne prijať politikov z nemeckej krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD), potvrdil vo štvrtok hovorca strany. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

S informáciami prišiel pôvodne vo štvrtok ráno portál Politico. V správe uviedol, že francúzske Národné združenie (RN) Marine Le Penovej spolu s ďalšími predstaviteľmi ID prijala toto rozhodnutie na stretnutí v Bruseli. A to aj napriek pondelňajšiemu vylúčeniu kontroverzného politika Maximiliana Kraha z parlamentnej delegácie strany.

Nemeckú AfD vylúčili z frakcie ID minulý mesiac; dôvodom boli škandály spojené s lídrom jej kandidátky Maximilianom Krahom.

Vylúčenie Kraha z delegácie strany sa považovalo za súčasť snahy AfD urovnať vzťahy s ostatnými krajne pravicovými stranami v EP, ktoré tvoria politickú skupinu ID, píše DPA. Krah označil toto rozhodnutie za chybu a predpovedal, že ID nezmení názor.

Spomínaný nemecký politik sa v posledných týždňoch zmietal vo viacerých škandáloch. AfD mu zakázala verejne vystupovať na podujatiach spájaných s eurovoľbami, pretože relativizoval zločiny nacistických jednotiek SS. Taktiež je obviňovaný z toho, že prijímal finančné prostriedky z Ruska a Číny. Neskôr sám oznámil, že končí aj v predsedníctve strany. Nemecké úrady zároveň nedávno začali vyšetrovať Krahovho asistenta pre podozrenia zo špionáže pre Peking.