Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Francúzska lekárska akadémia odporúča nosenie rúšok

Ľudia s ochrannými rúškami na tvári, foto z archívu. Foto: TASR/AP

S názorom vedcov sa stotožnil aj odborník francúzskej vlády pre verejné zdravie Jérôme Salomon.

Paríž 4. apríla (TASR) - Francúzska lekárska akadémia odporúča, aby obyvatelia krajiny v čase epidémie nového koronavírusu nosili rúško alebo šatku, ktorá by im zakrývala nos a ústa. Informovala v sobotu spravodajská televízia BFM.

Akadémia vo svojom vyhlásení z piatku uviedla, že "je dokázané, že ľudia v inkubačnej dobe alebo v asymptomatickom stave vírus vylučujú a prenášajú. V tomto kontexte by nosenie rúšok populáciou vo Francúzsku bolo logickým doplnkom k súčasným opatreniam".

Podľa lekárov by obyvatelia Francúzska mali rúška nosiť nielen v čase, keď majú vládnym nariadením výrazne obmedzený pohyb mimo svojho domu či bytu, ale aj po uvoľnení týchto opatrení, aby sa zabránilo opätovnému vypuknutiu epidémie.

Lekárska akadémia súčasne zverejnila hygienické odporúčania na zaobchádzanie s rúškom a starostlivosť oň. Na internete sa prakticky okamžite objavili návody, ako si rúško zhotoviť aj doma.

S názorom vedcov sa stotožnil aj odborník francúzskej vlády pre verejné zdravie Jérôme Salomon, ktorý v piatok Francúzov povzbudil, aby rúško nosili, ak chcú a budú sa s ním v čase epidémie cítiť bezpečnejšie.

Koncom týždňa podporil používanie doma vyrábaných rúšok aj člen vedenia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Michael Ryan. Mnohé štáty sveta svojim občanom odporučili, prípadne aj nariadili, aby mimo domu rúška nosili.

Vo Francúzsku nateraz evidujú 6507 úmrtí po nákaze novým koronavírusom, ktorý detekovali u viac ako 80.000 osôb. Najviac postihnutými regiónmi sú Grand Est a Ile-de-France, odkiaľ v sobotu špeciálne upravenými vlakmi do epidémiou menej zasiahnutých oblastí prepravili ďalšie desiatky vážne chorých.