Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Francúzsky minister ohlásil kontrolu viac ako 70 mešít v krajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Macron prisľúbil, že bude bojovať proti radikálnemu islamizmu na miestach, kde sa s ním pravdepodobne stretnú mladí ľudia - v radikálnych mešitách, na ulici alebo na internete.

Paríž 3. decembra (TASR) - Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin oznámil kontrolu 76 mešít po celej krajine. Tento krok je podľa jeho slov zameraný voči "separatizmu" moslimov od zvyšku francúzskej spoločnosti.

Darmanin na Twitteri v stredu neskoro večer zároveň napísal, že niektoré mešity budú možno aj zatvorené, informovala agentúra DPA.

Francúzska vláda dlhodobo plánuje prijať zákon proti separatizmu, ktorý je v skutočnosti namierený proti radikálnemu islamizmu. Kabinet má o ňom diskutovať budúci týždeň.

Návrh zákona okrem iného požaduje postupne zrušiť činnosť imámov, ktorých vysielajú cudzie štáty, a zároveň zvýšiť počet moslimských učencov a lídrov vyškolených vo Francúzsku.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron prisľúbil, že bude bojovať proti radikálnemu islamizmu na miestach, kde sa s ním pravdepodobne stretnú mladí ľudia - v radikálnych mešitách, na ulici alebo na internete.

Francúzsko v posledných mesiacoch zažilo niekoľko teroristických útokov spáchaných islamistami, ktoré si vyžiadali niekoľko obetí na životoch.

V októbri vyvolala v krajine šok brutálna vražda učiteľa Samuela Patyho v meste Conflans-Sainte-Honorine v metropolitnej oblasti Paríža. Učiteľa zavraždil 18-ročný islamista čečenského pôvodu Abdoullakh Anzor priamo pred školou, v ktorej učil. Svojej obeti dlhým nožom oddelil hlavu od tela. Polícia útočníka neskôr zastrelila.