Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Francúzsko odškodní rodiny detí, ktoré sa pre liek narodili postihnuté

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Súd vo svojom zdôvodnení deklaroval, že štát zanedbával svoje povinnosti monitorovať lieky.

Paríž 2. júla (TASR) - Francúzsky štát musí zaplatiť desiatky tisíc eur ako náhradu škody rodinám detí narodených s vrodenými postihnutiami, ktoré súvisia s tým, že matky v tehotenstve užívali antiepileptický liek vyrábaný farmaceutickou spoločnosťou Sanofi. Následne porodili deti s vrodenými malformáciami, autizmom alebo ťažkosťami s učením.

Súd rozhodol, že zodpovednosť nesú okrem štátu aj spoločnosť Sanofi i lekári, ktorí liek Dépakine ženám predpisovali.

Podľa agentúry AFP, ktorá sa odvolala na vedeckú štúdiu, sa v dôsledku užívania tohto lieku narodilo vo Francúzsku 15.000 až 30.000 detí s rôznou mierou postihnutia. Túto žalobu podali rodiny troch z nich.

Súd vo svojom verdikte nariadil štátu, aby dotknutým trom rodinám vyplatil odškodné od 20.000 do 200.000 eur v závislosti od dátumu narodenia piatich detí, ktoré sú momentálne vo veku od 11 do 35 rokov.

Súd vo svojom zdôvodnení deklaroval, že "štát zanedbával svoje povinnosti monitorovať (lieky)".

Marine Martinová, prezidentka združenia APESAC, ktoré zastupuje 7000 rodín obetí, uvítala rozsudok vynesený nad štátom. Dodala však, že ju hnevá fakt, že ako hraničný pre odškodnenie bol stanovený rok 2004, čím je z kompenzácií vylúčených 80 percent dotknutých detí.

Počas pojednávania, ktoré sa konalo minulú stredu, pritom súdny znalec uviedol, že francúzsky štát vedel o rizikách týkajúcich sa malformácií plodu od roku 1983. Od roku 2004 mal aj informácie aj v súvislosti medzi užívaním lieku Dépakine v tehotenstve a poruchami učenia a autizmom u detí narodených ženám, ktoré ho na radu lekára užívali.

Farmaceutická spoločnosť Sanofi odmietla akékoľvek pochybenie na svojej strane a uviedla, že zdravotnícke orgány varuje pred rizikami lieku Dépakine od 80. rokov.

Liek proti kŕčom Dépakine predávala firma Sanofi vo Francúzsku od roku 1967.

Denník Le Parisien vo svojom štvrtkovom vydaní napísal, že podobnú žalobu sa chystajú podať aj rodiny ďalších postihnutých detí.