Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Múzeum v Rimavskej Sobote pozýva na zážitkové prehliadky

Na archívnej snímke Gemersko-malohontské múzeum (GMM). Foto: TASR - Branislav Caban

Prehliadka s prvkami virtuálnej reality má byť obohatením stálej vlastivednej expozície múzea.

Rimavská Sobota 22. marca (TASR) – Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote pripravilo pre verejnosť zážitkové prehliadky stálej vlastivednej expozície s využitím virtuálnej reality. Prehliadky s názvom Návrat do minulosti sú naplánované v slovenskom i maďarskom jazyku až do júna. TASR o tom informovalo múzeum.

"V Rimavskej Sobote a vôbec prvýkrát v regióne Gemer-Malohont vzniká zážitková prehliadka expozície, ktorá bude využívať virtuálnu realitu a návštevníkovi priblíži históriu založenia župného múzea a najmä vznik prvej stálej expozície v roku 1913, ktorá kontinuálne už 110 rokov prezentuje kultúrne i prírodné bohatstvo regiónu Gemer-Malohont," priblížila historička múzea Éva Kerényi.

Prehliadka s prvkami virtuálnej reality má byť obohatením stálej vlastivednej expozície múzea. Pozornosť bude venovať najmä založeniu múzea, jeho zakladateľovi a prvému riaditeľovi Jánovi Fábrymu, ale tiež lokalite, v ktorej sa budova GMM nachádza. "Počas prehliadky sa návštevník prenesie späť v čase, aby sa stal súčasťou udalostí, ktoré určujú históriu regiónu Gemer-Malohont," dodala lektorka múzea Martina Oštrom Mareková.

Prvá zážitková prehliadka s využitím virtuálnej reality sa v GMM uskutoční v utorok (28. 3.), prehliadky sú určené pre širokú verejnosť i školské skupiny. Projekt finančne podporili Fond na podporu umenia a zriaďovateľ múzea, ktorým je Banskobystrický samosprávny kraj.