Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Grécko naďalej sužujú rozsiahle lesné požiare, evakuovali ďalších ľudí

Miestny obyvateľ hasí lesný požiar v oblasti Adames na severnom predmestí Atén 3. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Grécke úrady uviedli, že pre veterné počasie bude v piatok aj napriek poklesu teplôt naďalej hroziť vysoké riziko vzniku požiarov na celom juhu krajiny.

Atény 5. augusta (TASR) - V blízkosti gréckej metropoly Atény vo štvrtok pre silný vietor opäť vzplanuli prírodné požiare. Grécki hasiči bojujú s plameňmi už niekoľko dní. Požiare si vo štvrtok opäť vyžiadali evakuácie mnohých ľudí na juhu krajiny, informovali agentúry AP a Reuters.

Od utorka vypuklo naprieč Gréckom viac ako 150 požiarov, ktoré zničili mnohé domy a vynútili si evakuáciu desiatok miest a obcí. Plamene ohrozujú bývalý kráľovský paláca Tatoi v blízkosti Atén, ako aj archeologické nálezisko v mestečku Olympia, v ktorom sa v roku 776 pred n. l. konali prvé olympijské hry. Pre požiare hrozí aj prerušenie dodávok energie do Atén.

"Našou prioritou je vždy ochrana ľudského života a za tým nasleduje ochrana majetku, prírodného prostredia a kritickej infraštruktúry. Bohužiaľ, za týchto okolností je jednoducho nemožné splniť všetky tieto ciele," uviedol vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis, podľa ktorého požiare poukazujú na "realitu klimatickej zmeny".

Grécky minister financií Christos Staikuras oznámil, že obyvatelia, ktorí pre požiare prišli o majetok, dostanú od štátu podporu až do výšky 6000 eur a neskôr majú nasledovať aj ďalšie opatrenia, píše Reuters.

Grécke úrady uviedli, že pre veterné počasie bude v piatok aj napriek poklesu teplôt naďalej hroziť vysoké riziko vzniku požiarov na celom juhu krajiny.

Vlna horúceho počasia, ktorá sužuje juhovýchod Európy, spôsobila lesné požiare v mnohých krajinách, ako napríklad v Turecku či Albánsku. Severné Macedónsko vo štvrtok vyhlásilo pre prírodné požiare stav núdze, ktorý ma trvať mesiac.