Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Grécko nevylučuje súdny spor pre vynútené pristátie lietadla v Minsku

Lietadlo nízkonákladovej spoločnosti Ryanair s registračným číslom SP-RSM, ktoré cestovalo z Atén do Vilniusu a po bombovej hrozbe bolo odklonené do Minska, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Nezabúdame na únos lietadla spoločnosti Ryanair, ktoré sa na let do Vilniusu vydalo z Atén, uviedol grécky minister zahraničných vecí.

Atény 22. júna (TASR) - Grécko nevylučuje možnosť súdneho sporu so súčasným bieloruským vedením z dôvodu vynúteného pristátia lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku, na ktorého palube bol bieloruský novinár Raman Pratasevič.

Vzhľadom na to, že lietadlo vzlietlo z Atén, odkiaľ smerovalo do Vilniusu, uvažuje sa o možnosti začať súdny spor s Minskom, informoval v utorok spravodajský web Belsat, ktorý sa odvolal na správy televízie Euronews.

Táto televízia citovala gréckeho ministra zahraničných vecí Nikosa Dendiasa, ktorý komentoval rozhodnutie šéfov diplomacií členských štátov EÚ o uvalení balíka sankcií voči Bielorusku. Tieto sankcie postihujú celé sektory bieloruskej ekonomiky.

Rozšíril sa tiež zoznam sankcionovaných subjektov, keď doň pribudlo osem organizácií a 78 osôb, vrátane Lukašenkovho syna Dzmitryja a manželky jeho druhého syna Viktara - Liliji, ako aj niektorých bieloruských ministrov, prokurátorov, sudcov či rektorov univerzít.

K Európskej únii sa pripojili aj Spojené štáty, Británia a Kanada, ktoré taktiež zaviedli nové sankcie voči Bielorusku.

Dôvodom zavedenia sankcií bol práve incident s odklonom lietadla a zatknutím novinára Ramana Prataseviča.

Bezpečnostná služba za pomoci psa kontroluje batožinu cestujúcich lietadla spoločnosti Ryanair s registračným číslom SP-RSM, v ktorom cestoval aj bývalý šéfredaktor bieloruského opozičného spravodajského portálu Nexta Raman Prataševič, na letisku v Minsku 23. mája 2021.
Foto: TASR/AP


Dendias v rozhovore pre Euronews ubezpečil, že "nezabúdame ani na únos lietadla spoločnosti Ryanair", ktoré sa na let do Vilniusu vydalo z Atén. Dodal, že Grécko študuje možnosť začatia trestného stíhania osôb zodpovedných v tejto kauze.

Na snímke grécky minister zahraničných vecí Nikos Dendias.
Foto: TASR/AP


Grécky minister zopakoval, že sankcie prijaté EÚ "nie sú proti ekonomike Bieloruska, je to proti bieloruskému režimu". Zdôraznil, že Európska únia sa snaží podporiť bieloruskú spoločnosť v jej úsilí o obnovenie demokracie v krajine.