Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia

Hamas zvažuje izraelský návrh na prímerie

Izraelskí vojaci sa pohybujú na vrchu tanku pri hraniciach medzi Izraelom a Gazou pri pohľade z južného Izraela. Foto: TASR/AP

Egypťania sú údajne pripravení vyvinúť tlak na Hamas, aby hnutie pristúpilo k dohode.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Gaza 27. apríla (TASR) - Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu nadránom vyhlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohľadne možného prímeria v Pásme Gaza a prepustenia rukojemníkov. TASR správu prebralo od agentúr AFP a DPA.

"Hnutie Hamás dnes obdržalo oficiálnu reakciu od sionistických okupantov ku stanovisku hnutia, ktoré sme tlmočili egyptským a katarským sprostredkovateľom 13. apríla," povedal predstaviteľ hnutie Chalíl al-Hajá. "Hnutie sa s týmto návrhom oboznámi a preštudovaní jeho detailov bude reagovať."

Podľa agentúry DPA Izrael vníma túto iniciatívu ako "poslednú šancu" na prímerie a prepustenie rukojemníkov pred plánovaným útokom na mesto Rafah. Tam nachádza útočisko väčšina obyvateľov Pásma Gazy pred bojmi, prebiehajúcimi na iných miestach palestínskej enklávy.

Nemenovaný izraelský vysokopostavený predstaviteľ povedal pre agentúru DPA, že piatkové rokovania medzi Egyptom a Izraelom v Tel Avive boli "veľmi dobré". Egypťania sú údajne pripravení vyvinúť tlak na Hamas, aby hnutie pristúpilo k dohode.

Spravodajský portál Times of Israel informoval, že vyjednávači dosiahli pokrok vo všetkých bodoch rokovania. Podobné správy priniesla aj egyptská televízia Al-Qahira News.

Izraelský predstaviteľ povedal, že Izrael nedovolí Hamasu umelo naťahovať dohodu o rukojemníkoch, aby tak oddialil vojenskú ofenzívu proti Rafahu. "Toto je posledná šanca predtým, než ideme na Rafah," uviedol pre Times of Israel nemenovaný izraelský vojenský predstaviteľ.

V tomto meste, ktoré leží pri hraniciach s Egyptom, našlo po vypuknutí vojny v Gaze útočisko viac ako 1,5 milióna Palestínčanov.

Izrael odhaduje, že v Pásme Gazy je ešte 129 zo zhruba 250 ľudí unesených počas útoku Hamasu zo 7. októbra, pričom 34 z nich je podľa izraelskej armády mŕtvych.